keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

Eloa juhannuksenkin jälkeen

Nyt on ollut taukoa blogin päivityksissä, ajattelin korjata hieman asiaa. Tonttipinnoissa olen päässyt 90:een kun kuulin tässä yhtenä alkuyönä taivaanvuohen äänen jostain lähimaastoista. Olenkin hieman ihmetellyt mäkättäjän puuttumista mutta eihän niitäkään ole aina. Kyllähän tuolla järven perukoilla olisi vuohille oivaa maastoa joten sinne kyllä mahtuu piiloutumaan.

Nyt ovat päivisin laulavat linnut jo pesimispuuhiensa kanssa loppusuoralla, poikaset ovat lähteneet tai sitten jo lähtökuopissa. Aamuvarhaisella kuuluu aikamoinen äänien sekamelska, on joitakin hyvinkin tuttuja ääniä ja sitten hieman oudompia, poikasääniä joiden selvittäminen on hieman työläänpää. Petolintuja on ollut aikalailla vähän, ainoastaan tuulihaukka on pyörinyt lähimaastoissa ja sitten tämä lehtopöllö ääntelee melkein joka yö, tai paremminkin poikanen tai sitten poikaset?

Olen käynyt aina vilvoittelemassa saunan jälkeen terassilla ja lähtenyt siitä että sisälle ei ole menemistä ennen kuin on 10 lajia plakkarissa. Toisinaan se ei vie kuin pienen tovin ja taas toisinaan on kymmenen kiven takana. Tyypillisimmät lajini ovat tietenkin peippo ja pajulintu, kirjosieppo, Harakka, varis, punavarpunen, kalalokki, kalatiira (ne ovat näitä Lavameren tuomia!). Räkättirastas, punakylkirastas, vihervarpunen, viherpeippo, pikkuvarpunen, sepelkyyhky, mustarastas, sinitiainen, talitiainen, naakka. Sitten on näitä harvemmin tulevia lajeja kuten laulujoutsen, sinisorsa, kurki, naurulokki, harmaalokki, lehtopöllö, käpytikka, pääskyt, metsäkirvinen, peukaloinen, laulurastas, pensastasku, kertut, kuusitiainen, punatulkku, kuikka.

Kurki kuvattuna lähipellolla
Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, käy pieni tuuli, on upea kesäpäivä. Jossain betoniviidakossa on varmaankin kuuma, täällä maaseudulla nautitaan keskikesästä. Lintumaailmaa on ole pahemmin ehtinyt silmäilemään, mitä nyt muiden puuhien lomassa. Merkille pantava on se että petolinnut eivät ole lennelleet. Jopa lehtopöllö on hiljentynyt, liekö poikaset hajaantuneet jonnekin. Ei ainakaan iltaisin ole ääntä kuulunut. Ruokokerttunen metelöi illan hämyssä, eilenkin puolen yön tietämillä kuuntelin hetken terassilla, eipä sieltä kuulunut mitään muuta, kesäyön rauhaa ja hyttysten ininää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti