keskiviikko 30. elokuuta 2017

Syyskuu alkaa

Tässä on kulunut piiitkä aika kun olen viimeksi "päivittänyt" blogiani. Nyt ajattelin sen tehdä. Mitä sitten on tapahtunut näillä kotikurkilla, terveysasioista en tässä nyt viitsi lähteä raportoimaan, hengissä ollaan kaikki, se on pääasia!

Luontorintamalla ei mitään maata järisyttävää. Hyvin tuiki tavallista, tuttuja polkuja kuljetaan. Syysmuutto on linnuilla alkanut, sen huomaa hyvin siitä että pikkulintuja ei ole niin paljon. Ne ikäänkuin häviävät jonnekin.

Pihlajanmarjoja on onneksi ilmestynyt, toisiin puihin vähän runsaammin kuin toisiin. Täytynee hieman säilöä joitakin marjaterttuja talven iloksi, vaikka yksi banaanilaatikollinen, kyllä siitä jo jakaa pakkastalvena lintujen iloksi. Kyllä se talvi tulee!!

95 lajia olen tällä tontilla nyt nähnyt, tavoitteeni on saada sata täyteen. Joitakin helppoja puuttuu, esim puukiipijä, keltavästäräkki, peukaloinen, samoin haukoista kanahaukka, sääksi, vesilinnuista valkoposkihanhi, haapana, tavi. Tätä luetteloa voisi jatkaa pitkään mutta sehän ei hyödytä kiertää veistä haavassa, täytyy vaan todeta että vuodet eivät ole veljeksiä, tänä vuonna ei sitten nähdä kun ei vaan osu kohdalle!

Syyskauden avaus oli meillä "kurppakomppanialaisilla" tässä joitakin päiviä sitten. Olimme Harjunmäellä, sielläkin todettiin että vaisua on vielä muutto. Näimme vain runsaat 30 lajia, ei mitään todella sykähdyttävää. Tässä joitakin poimintoja havaintovihkosta. Gavioita (kuikka-kaakkuri) näimme 7 kiertelevää, yksi oli todennäköinen kuikka, kuulimme paljon kaakkurien ääntelyä lähijärviltä joten tästä parvesta on hyvin vaikea mennä sanomaan mitä ne olivat. Sitten harmaahaikaroita näimme 2 kierteleviä. Petopuolelta löytyi sinisuohaukka (naaras) meni S ja varpushaukka yksi kietelevä, samoin kaksi tuulihaukkaa jotka tulkittiin muuttaviksi.

Pikkulepinkäinen
Yksi selkeä keltaväiski muutti meidän päämme yli S, rautiaisia summasimme vain kolme muuttavaa. Yksi uusi "mäenpinna" saatiin kun havaittiin nuori pikkulepinkäinen lähipuskassa, Antero otti kuvia tapauksesta. Isolanttu pyöri tutulla reviirillään Sitten näimme räystäspääskyjä muutavan, 4+3+1 lintua, tämähän on varma merkki syksystä.

Pian on edessä syksyn kohokohta, reissu Sälgrundetin majakkasaarelle. Täydet valmistelut on jo käynnissä. Sitä ennen käyn viikon kuntoutuksessa Varkaudessa, sielläkin voi seurata mitä luonto tarjoaa itä-Suomalaislle. Tuleehan sinne myös Parikkalan oma "poika" Partasen Harri joten lintukeskustelu on kovaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti