sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Aamusta heti Harjunmälle 2.9.

Näin syyskun alun kunniaksi, kun vielä oli luvattu kohtuullista keliä, suuntasimme auton nokan kohti Ylöjärven hiekkamäkeä, Harjunmäkeä. Olimme siellä kuin partiopojat heti aamukuudesta alkaen. Kari oli paikalla jo meitä ennen, Helge ja meikäpoika saavuimme hopeatilalle ja pronssia saivat Antero ja Hanski. Rytmiryhmä oli koossa. Säänhaltija pidätteli kuitenkin sumun voimin, usvamatto seilaili estäen kaukaisuuteen tujottamisen mutta ainahan saattoi tehdä äänihavaintoja ja muitakin lähellä lentäneitä tuli kirjattua.

Päivän massalajiksi tuli kesäinen vieras, haarapääsky. Päivän mittaan saimme summattua näitä hyvin löyhissä parvissa lentäviä haarapyrstöjä reilut 110. Serkkuaan räystäspääskyä, joka oli ollut edellisellä kerralla hyvin runsas näimme vain kaksi muuttavaa.  Totesimme lähes yhteenääneen että harvoin on nähty tämänlaatuista pääskymuuttoa.

Palokärki oli hyvin äänessä (kuva Antero Alho)
Toinen pikkulintu joita muutti aika hyvin oli keltavästäräkki, näiden lintujen ääni on kyllä syytä tuntea. "Oppikirjamme lintuopas" kertoo siitä että se on "ohut psih tai vähän täyteläisempi tslie. Hankala se on kuitenkin näin kesän jälkeen. Näitä keltaväiskejä näimme kuitenkin 16:ssa parvessa 37 yksilöä.

Metsähanhi (kuva T Palomäki) 
Metsähanhien syysmuuttokin on jo alkamassa, näimme kaksi parvea (11+20) matkalla lounaaseen. Hanhien muutto on vielä hyvin alkutekijöissään mutta piristyy tässä syyskuun aikana. Kuikkalintuja ei tällä kertaa ollut liikkeellä, ainoastaan paikalliset kaakkurit huutelivat tutuilla kotijärvillään.

Vietimme aikaa harjunpäällä istuen yli puolen päivän joten pääsimme näkemään myös petojen muuttoa, saimme hyvää oppia taas mehiläishaukasta kun Harjunmäki on meharien muuttoreitillä. Näitä tänä vuonna pesinnöissään monin paikoin epäonnistuneita haukkoja muutti 5 (1+2+2)  läheltä joten saimme seurata ja opiskella tätä isohkoa petolintua aina pitkään. Näimme myös pari isompaa petolintua jotka jäivät määrittämättä, todenäköisesti nekin olivat mehareita(?). Jos näkee siipien alapuolelta valkoisena loistavan isohkon petolinnun se on varmaankin kalasääski, tällaisen kaverin näimme myös muuttavan kohti etelää. Paikallisia varpushaukkoja oli vielä liikkeellä ainakin 3 yksilöä.

Hapäti (T Palomäki)
Muita kivoja lajeja olivat tuon lauantain muistiinpanoissa harmaapäätikka, kivitasku, tiltaltti (2), isolepinkäinen ja harmaasieppo. Päivän lajisaldo lähelle 50:tä. Mielestäni se on aika hyvä, heitinkin eläkeläiskumppanille ajatuksen että josko mentäisiin vielä jonain arkipäivänä seuraamaan muuttoa. Täytyy seurata forecan sivuja ja haistella sopivia tuulia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti