tiistai 13. elokuuta 2019

Haastoin itse itseni kisaan 13.8.2019

Päätin maanantai-iltana että huomenna eli tiistaiaamuna pidän kisan itse itseäni vastaan tavoitteena 30 lajia. En kuitenkaan saanut itseäni ylös ennen kuin aamukasilta ja pidin kisan vain lyhennettynä versiona 8-9.30. Sain kasaan vaatimattomat 21 lajia joista ei liene paljon kerrottava jälkipolville.

Aamun ensimmäiset tiaiset olivat heti äänessä, sini ja tali. Tuttu punakylkirastaan ääni ja pajulinnun laulun tapailu olivat seuraavat. Paikallinen kurki huuteli pesimäpellollaan Laurilan vainioilla. Pikkulinnuista peippo tuntui olevan ahkerasti hyönteispyynnissä. Tämän syksyn vaeltaja pikkukäpylintu kuului seuraavaksi. Varis ja harakka olivat myös äänessä. Räkätin äänen kuulin järven rantamailta. Näin syksyn koittaessa tuntuu olevan paljon punarintoja, niitä tiksuttelee aina tämän tämän, puskien alla vilahtelee tummia juuri siihen kokoluokkaan sopivia edustajia.

;Kurki on äänessä päivittäin
Västäräkin ääntä kuulin varaston liepeiltä, myös toisestakin suunnasta kuului väiskin ääntelyä. Lieneekö joku poikue?  Seuraavski olen merkinnyt puukiipijän, sen tunnusomaista sirahtelua kuulin Kaiharin koivumetsiköstä. Pääskyt eivät vielä ole poistuneet, näin tai oikeammin kuulin räystäspääskyn ja haarapääskyn ääntä. Metsäkirvisen myös sirahtavaa ääntä kuului, alle viiden yksilön jäi kokonaismäärä. Sitten näin jonkin hyvin tumman lintukaverin lentävän, se osoittautui mustarastaaksi. Seuraavan merkinnän sain tehdä kun kuulin vihervarpusen ääntä. Nyt on huoli siitä että jääkö naakka ja sepelkyyhky havaitsematta. Nythän on seplujen jahtiaika, räiske on ollut kovaa muina aamuina. Ei onneksi näin käynyt, kuulin naakkojen ääntelyä ja näin kahden sepelkyyhkyn lentävän. Viimeisenä lajina sin merkitä korkealla taivaalla kaartelevan kalalokin, se olikin ainoa jonka läheinen Lavajärvi antoi tälle aamulle.

"Kisan" päättyessä noin puoli kymmenen sain todeta että vihkosta löytyi merkintä 21 lajista. Toki olisi enemmän tullut jos olisin vain liikkunut hieman terassilta mutta en liikahtanut ollenkaan terassilautojen päältä! Puuttuvia lajeja voisi luetella ison määrän mutta ainahan niitä on, tällä kertaa harmittaa petolintujen ja niittykirvisen jääminen listan ulkopuolelle. Niittykirvinen kun puuttuu vielä tältä vuodelta vallan tonttipinnoista ne ovat tänään 94 täppää. Sata on vieläkin tavoitteena!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti