torstai 10. lokakuuta 2019

Lokakuun puoliväli

Nyt rupeaa jo puoliväli lokakuusta lähestymään, vielä puuttuu pari lajia sadasta lajista nähtynä tai oikeammin pitää sanoa että havaittuna omalta tontilta. Tämähän on oikeastaa aikuisten lintuharrastajien hiekkalaatikkoleikkiä ja itsensä tuntien se leikki otetaan täysillä! Niitä "läheltä piti" lajeja kyllä kertyy, esim eilen näin neljän sorsalinnun laskeutuvan  Lavajärveen, linnut eivät olleet sinisorsia eivätkä taveja, jotain siltä väliltä, todennäköisesti haapanoita! Haapana puuttuu vielä tältä vuodelta! Samoin pyrstötinttejä on ollut jo liikkeellä mutta ovat hyvin vältelleet Lintulan tonttia! Tällaisia lajeja voisi luetella äkkisiltään kymmenkunta:

Urpiainen Palomäen kuvaamana. 
Kävimme paremman puoliskoni kanssa katsastamassa olisivatko suppilovahverot jo nousseet. Vanhoilla tutuilla paikoilla käveltiin ja saimme sienikorin pohjalle vain malliksi joitakin suppiloita, olimme selvästikin parisen viikkoa etuajassa. Tulipa ulkoiltua ja kaveltyä metsässä, se on terapiaa jos mikä! Samalla tulee tarkkailtua luontoa! Löysimme itsemme pienestä "pyykeskittymästä" sillä siinä kun käveltiin näimme yhden pyyn ja kuulimme varmaankin vielä neljä eri pyytä!

Vihervapuset ovat kaikonneet, kuva by Palomäki Timo
Nyt täytyy käydä täydentämässä ruokintavarastoja sillä ensimmäinen 25 kg auringonkukkaa on jo jaossa ja tikkojen rasvat vielä puuttuvat, eilen tosin näin tämän syksyn ekan harmaapäätikan (naaras) käyvän talipötköllä, se on hyvä merkki että hapäti on vielä maisemissa. Tämä tikka osaa kyllä olla hyvin hiljainen kaveri, se vaan ilmestyy jostain, syö hetken ja häviää jälleen.  Muita kivoja lajeja ovat olleet pari hömötiaista sekä yksinäinen kuusitiainen. Tutut talitiaiset ja pikkuvarpuset ovat voimallisesti edustettuina, kumpaakin lajia on lähelle 30:n parvi ollut aina ruokinnalla. Vielä viime talvena oli sinitiaisia hyvin runsaasti mutta ainakin tähän asti ne ovat olleet hävöksissä, vain kuuden linnun olen nähnyt einestävän. Samoin syksyllä oman vaelluksensa aloittaneet närhet ovat olleet piilossa, parhaimmillaan olen havainnut 4 närheä. Rastaista on edustajat olleet aika vähissä, punakylkirastas (1) ja laulurastas (1) eivät ainakaan vielä ole löytäneet tälle ruokinnalle mutta mustarastaat ovat sillä parhaimmillaan olen laskenut 8 tummaa yksilöä, kylläkin lähipihlajan marjoja napsimassa. Sitten ovat viime päivinä olleet hyvin näkyvästi peipot ja järripeipot. Järrejä olen arvioinut olevan alun kolmattakymmentä ja etelän serkkuansa, Suomen yleisintä lintua samansuuruinen parvi. Kyllä siinä on saanut auringonkukat kyytiä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti