tiistai 15. lokakuuta 2019

Märkää keliä

Lokakuun puolivälissä näin pihassani yllättäen kaikkien lintujen kaikkoavan jonnekin piiloon, arvasin että petolintu on liikkeellä. Varpushaukka liihotteli pian näkyviin, siinä syy moiseen pakolentoon. Peippolintuja oli varmaankin 100 yhteensä, niin järrejä kuin tavallistakin peippoa. Samoin mustarastaita lensi rannan metsikön päällä 4-5 yksilöä. Harmaapäätikka on tänään ollut piilossa vain tavallinen käpäri käy tahkoamassa talimakkaraa.

Taas on hypätty joitakin päiviäeteenpäin, nyt mennään jo tarkasti ottaen puoltaväliä lokakuusta. Sain tänä aamuna tonttipinnan nro 99 kun näin isolepinkäisen lentävän E suuntaan tontin ylitse. Sata lähestyy, uskomatonta mutta totta! Vielä kun kävisi itätuuli joka painaisi muuttavia hanhia tännepäin, olisi edes mahkut saada valkoposkihanhi tai jopa sepelhanhi, puhumattakaan tundrahanhesta! No oli kuitenkin nyt niin tai näin, on tänäkin vuonna mahkut saada 100 lajia täyteen omalta tontilta. Pidän sitä kovana saavutuksena kun vielä ottaa huomioon keväiset poissaolot aina linturetkien aikaan ja sitten syysmuutolta samalla lailla. Sasin lintukaveri Kari H on kanssa laskenut lajinsa ja hän sai juuri sata täyteen! Tiukka "kisa" on tonttien välillä, Palomäen Timo asustelee Kaipion kulmilla ja hänellä on kanssa piha josta on havaittu "pirusti" lajeja. Uskon että kisasta tulee kova jos lähdemme mittaamaan lajimääriä, valmistaudun kyllä henkisesti jo pronssitilaan kun lähtee  näiden veijarien kanssa kisailemaan.

Ilmeinen tunrahanhi, kuvannut T Palomäki
Syyspuuhat ovat aikalailla tehtynä, vielä riittää  haravointia kunhan nuo viimeisetkin lehdet putoavat. Tänään saimme vaimon kanssa hommat jo hyvälle mallille, olisipa vielä sateettomia päiviä mutta kun ei ole tiedossa! Jos ei sataisi voisi edessä olla  reissu suppilovahveroiden perään, niistä saa tosi maukasta keittoa ja ovathan ne myös talven varalle tosi hyvää lisää muidenkin ruokien kanssa nautittavaksi. Tässä samalla kun kirjoittelen niin vilkuilen omaa ruokintaa jossa käy jova vilske. Pääasiassa ovat kylläkin pikkuvarpuset ja harakat jotka ovat tyhjentäneet (taas) ruokintaa kiitettävästi, täytynee käydä täydentämässä. Tiedä vaikka tulisi se sadas laji!!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti