sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Movember 2017

Hellurei ja hellät tunteet, nyt on marraskuu ja "Movemberin" aika. Mikä on Movember? sehän on meidän lintumiesten vai pitäisikö sanoa lintuhenkilöiden yhteinen kisa, jossa haetaan lintumaailman myöhästelijöitä, viivyttelijöitä tai tänne talven viettoon halajavia tipusia. Nimi on lähtenyt Hakalan Karin tokaisusta, hyvä lausahdus sillä se poiki osuvan nimen marraskisaamme. Kutsu kisaan on "lähtenyt" Hämeenkyröläisille lintumiehille, jotka kaikki tietävät nimen "Kurppakomppania".
Kurpat ovat oikeastaan Hämeenkyrön yhteiskoulun biologian maikan Heikki Joukion perillisiä, olemme kaikki saaneet tämän lintuharrastuksen siemenen opettajamme perua, siitä kuuluu antaa hänelle iso kiitos!

Järripeippo by Timo Palomäki
Tämän vuotiseen kisaa on jo ilmottautunut neljätoista innokasta "bongaria" ympäri Suomen, pohjoisin on Oulusta ja etelän kantilta löytyy kaksi kisailijaa, Sääntönähän on että kotikuntansa lisäksi naapurikunnat ovat alueena ja marraskuu on kisa-aika. Kisan myötä ollaan löydetty hyviä lajeja aikaisempina vuosina, täytyy toivoa että tämä vuosi ei tee poikkeusta. Olen tehnyt tämän blogin sivuille oman sivun "Movember" jossa käyn läpi kisan vaiheita. Tässä malttamattomana odotan marraskuun alkua tehden samalla luontohavaintoja kotipihalta. Tänään näin pitkästä aikaa kuusitintin ja hömötintin (2) sekä järrin ja tavallisen peipon. Ei vieläkään tilheä syömässä pihlajanmarjoj, vain rastaita joista erikoisimpana pitäisin punakylkirastasta. Joitakin mustarastaita vilahtelee aina silloin tällöin puiden lomassa.

Koskikara by Timo Palomäki
Tänään maanantaina vietin kotipuuhastelujen päivää, sää oli suotuisaa, kävin emopitäjän kirkolla hakemassa täydennystä ruokinnalle, Huomenna olisi tarkoitus laittaa ruokintaa kuntoon. Sillä Hämeenkyrön reissulla näin yhden hiiiripöllön istuskelevan langalla jossain Mahnalassa, se olisi hyvä laji movemberiin. Mitään muita eläviä olentoja en nähnyt järvien selillä kun ajelin. Täällä kotona huomasin joko kala- tai harmaalokin kaartelevan Lavajärven päällä, se täytyy tunnistaa sitten kisan alettua lajilleen jos se vaan näkyy vielä.
Tilhi by Timo Palomäki

Kisan aattona tuntuvat linnut hiljentyneen, niin rauhallista on touhu pihan puissa. Pihlajanmarjoja on vielä runsaasti. Laitoin ruokinnalle uudet läskit ja auringonkukkaa on riittävästi. Harakka penkoo ruokinta-automaattia ja heittelee siemeniä joka puolelle, harakoita on ollut viisi nähtynä.Nyt olisi jo 5.11. ja kisa on täydessä käynnissä. Hyvin ovat veljet hakeneet lajeja, on rautiaista, valkoposkihanhea, metsoa, merilokkia tms..... Ties mitä nuo isojen paikojen kaverit vielä löytävätkin. Omalla kohdalla kisa jää vajavaiseksi, on luonnollisia esteitä. Pääasia on että saadaan hyviä havaintoja. Helsingin päästä on tiedossa jo 60 lajin rajan rikkoutuminen! Täällä emopitäjässä ollaaan varmaankin jossain 50 paikkeilla (?), oma saldo näyttää tällä hetkellä 23.  Lisää hamuaa kunhan ehtisi kiertämään.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti