perjantai 27. lokakuuta 2017

Jäisiä suppiloita

Keskiviikkona olin suppilovahveroita keräämässä reilun tunnin yhdessä retkikaverini Hetan kanssa. Jätin auton tutulle paikalle ja siitä metsään, koira haisteli innokkaasti ja meni nokka alaspäin suunnattuna. Käänsin suppilovahverokatseen maastoon js sieltä niitä rupesi löytymään, välillä ei löytynyt ja sitten taas niitä oli edessäni. Näin pakkaskelien aikaan on vielä sekin hyvä puoli että hirvikärpäsiä ei lentele ja surise korvissa. Nyt on vielä luvassa lumimyräkkää huomiselle joten oli viimeinen hetki käydä hakemassa sieniä. Sain niitä reilun puoli ämpäriä tunnin aikana, se oli oikein hyvä koiran ulkoilulenkki ja miksi ei minullekin reipas ulkoiluhetki. Suosittelen kaikille muillekin, heittäytykää ylös sohvalta ja ulos, se kannattaa!

Torstai oli sitten se lumipäivä! Maanpinnan peitti vähintäin 10 cm lumikerros, paikoin lunta oli liki parikymmentä senttiä. Kaivoin lumikolan talvisäilöstä ja tein "nuoruuden innolla" lumitöitä välttäen hikeen asti menoa. Täytyy sanoa että oli hieno tehdä, päivän sää oli aste pakkasella ja iltapäivää kohti lumisade muuttui aikalailla heikommaksi, kuitenkin lunta tuli lisää koko ajan. Nyt on sitten seuraava työ laittaa mönkijään lumiaura kiinni, eihän sillä ole vielä kiire sillä mutta hyvä on laittaa se aura ja ketjut tosi talvea varten. Tämän päiväinen lumi sulaa vielä kenties pois? Päivän lintuhavikset jäi 8:aan sinitiaiseen jotka näimme yhdessä naapurin Juliuksen kanssa, hän on 4 vuotias pojanvesseli joka on hieman kiinnostunut lintumaailmasta. Hienoa että nuorena on kiinnostunut, tiedä minkälainen luontoihminen siellä sykkii!

Hakalan Karin kuva lapasotkasta 
Perjantai hain moottorisahan "huollosta", nyt taas kelpaa päästellä. Tässä kun istun ja katselen ruokintaa niin aina välillä saa silmiinsä hienoja kuvia, äsken näin samalla talipötköllä kolme lintulajia yhtä aikaa, siellä oli 3 tallaria, yksi sinitiainen ja yksi pikkuvarpunen, sulassa sovussa nautittiin päivän annosta. Sinitiaisten määrä on lisääntynyt selvästi ruokinnalla, arvioisin niitä olevan vähintäin 10 yksilöä takaruokinnalla. Siellä oli myös taas tänään yksi hömötiainen, hienoa että hömötiaiset löytävät vielä ruokinnalle, sehän on häviämässä? Mustarastaita näin tänään kaksi koirasta. Muita haviksia tänään oli vesiäisparvia 2 kpl, parvet olivat pieniä ja lajit jäivät valitettavasti määrittämättä. Joutsenia näin 7 linnun parven lentävän kohti etelää. Peippolintuja oli tänään kaksi, yksi normi naaraspukuinen ja värikkäämpi järripeippo olivat auringonkukan siementen kimpussa. Aina välillä närhet pelästyttävät  pikkulinnut oksistoon ja menevät itse syömään apetta. parhaimmillaan olen nähnyt neljä eri närheä. Myöskin oravat ovat löytäneet ruokinnan, toisaalta on harmi kun ne syövät muille tarkoitetut auringonkukat mutta eläähän niidenkin tarvii. Nyt juuri tuli eri järri kuin aamulla, on se värikäs lintu.
Hieno maisema kuva Itä-Suomesta (Harri Partanen)

Nyt kun seuloo tuota pikkuvarpusten parvea, tuli mieleeni jos näkisi tavallisen varpusen. Tehtävä taitaa olla valitettavasti toivoton mutta aina voi toivoa. Piva on vallannut totaalisesti kaikki entiset varpusten esiintymispaikat. Niin äkkiä on varpusten katoaminen käynyt, reilussa kymmenessä vuodessa on entinen jokapihan "tsilputtaja" hävinnyt, sillä on vielä esimerkiksi pari kolme paikkaa Kyröskosken taajamassa josta sen voi löytää. Saa nähdä kuinka kauan aikaa tämä on mahdolllista ?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti