keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Susi-ilta 22.11. Päivölässä

Vipu eli Viljakkalan puolesta ry ja Ylöjärven luonto järjestivät jälleen yhdessä mielenkiintoisen illan, tällä kertaa Sudesta, sen elämästä ja kulusta luonnossa. Paikalle oli tullut melkein satakunta ihmistä, pääosin miehiä, metsästäjiä ja muuten vaan luonnosta kiinnostuneita. Väkipaljous yllätti järjestäjät, näin kertoi tilaisuuden avannut mieshenkilö. Hän toivotti tervetulleeksi Maria Paldenin joka piti meille mielenkiintoisen esitelmän suden elämästä. Maria valotti ensimmäiseksi omaa historiaansa ja sen jälkeen hän kertoi sudesta.

Susi on ristiriitainen laji, tai eihän susi ole millään tavoin ongelmallinen vaan käyttäytyy kuten luonnosssa pitääkin. Ristiriidat tulevat ihmisten mielipiteistä ja niiden menemisestä ristiin. Susi luokitellaan ns. kasi-ryhmään eli karhu, ahma, susi ja ilves. Susi syö myös kasviravintoa, kalaa ja talvella pääosin lihaa. Susi on reviirieläin jonka reviiri voi olla tosi iso. Tämän eläimen liikkuminen voi yltää jopa 1000 km laajuiselle alueelle kun se lähtee liikkeelle etsimään omaa uutta reviiriään. Ja sitten se saattaa palata takaisin vanhaan laumaansa!

Suden vuosi voi alkaa syntymästä äitienpäivänä, ensimmäinen pentue on aina pieni, 1-3 poikasta ja sen jälkeen tulevat poikueet kasvavat 5-6 poikaseen. Alfauros on hallitseva yhdessä alfaäidin kanssa. Pesäalue on aina siisti, susi on hyvin leikkisä. Syksyllä pennut opettelevat metsästyksen taitoja yhdessä emojen kanssa. Pentujen koko kasvaa hyvin nopeasti, jäljistä ei enää syksyllä erota onko kyseessä pentu vai aikuinen.  Perhelauma on suden perusyksikkö!

Susi vai koirasusi? Suomessa yritetään pitää kanta puhtaana, aina kun havaitaan merkkejä koirasudesta niin siinä käy tuonen miekka! Susi on ihmisarka! Tämä on hyvä tietää, aina kun on mahdollista niin susi väistää. Yksiavioisuus on sudelle hyvin tyypillistä. Kysyin esitelmöitsijältä suden ikäennätystä eikä hän osannut vastata vaan sanoi että suden ikää voi hyvin verrata koiran ikään. Kyllä kymmenen vuoden jälkeen alkaa alfaurokselle jo lähtölaskenta, se ikäänkuin siirtyy normaaliksi lauman jäseneksi ja siitä sitten vähitellen hiipuu. Lauman tulisi saada 1 hirvi per viikko, sitten se pärjää.

Maria lopetti esityksensä yleisökysymysten jälkeen. Ne hieman kirvoittivat  selvästikin "metsästäjien" mieliä, niin paljon tuli kommentteja! Hyvin Maria selvisi kiirastulestaan, täytyy oikein nostaa hattua tälle naisesitelmöitsijälle.
"Tehdään tyhmyyksiä, vihataan vaikka sutta, aivan kuinka jokainen haluaa. Tässä on oppimisen paikka meille kaikille. Susi on rauhallinen metsäneläin joka metsästää vain omaan tarpeeseen"
Jos eläintä jahdataan koirien kanssa, vähemmästäkin stressaantuu ja silloin ei eläin ole enään turvallinen edes itselleen. Tällainen eläin voi vaikka tappaa emähirven ja kaksi sen jälkeläistä, syödä niistä vain pienet palat.

Tämän jutun kuvat ovat kaikki Timo Palomäen ottamia Kuhmosta, Suurkiitos Timolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti