keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Talvipihakisan lintuja jahdaten

Nyt ollaan siirrytty "talviaikaan". Pilyn järjestämä talvipihojen lintujen kisa on käynnissä, se on aina tuonne ensi vuoden helmikuun loppuun! Olen aikaisempina vuosina ottanut osaa tähän leikkimieliseen kisaan ja kerännyt 30 lajia, eikä se vaadi mitään erikoista kiertämistä vaan olemista hoksottimet hereillä seuraten pihan luonnon tapahtumia. Äänihavainnot ovat tärkeitä, koska linnut eivät liiku niin ahkerasti kuin keväällä vaan palloilevat tuolla metsien kätköissä ja sitten tietenkin ruokinnalla!

Tämöän vuotisessa kisassa olen kerännyt nyt jo 14 lajia, paljon puuttuu mutta kun en ole ehtinyt olemaan pihamaalla vaan pääasiassa ikkunoiden läpi olen saanut havaintoni. Joitakin kertoja olen koiran ulkoiluttamisen yhteydessä ollut korvat ja näköelimet herkkänä ja saanut jonkun lentävän tipun haaviini. Tänäänkin kuulin kun viherpeippo äännähti kerran jostain kaukaa, se riittää.

Nyt on jälleen lumi maassa, on valoisampaa, mutta kauanko sitä riemua riittää? Ennustukset povaavat että pian on jälleen maa paljaana. Päivät sen näyttävät. Yö on nukuttu ja päästy itsenäisyyspäivän aattoon. Lunta satoi jälleen, se tekee kyllä ihmeitä! Vaikka pakkanen kiristyisikin niin ulkoilukelit ovat mainiot. Tänään pääsi tuossa pihamaalla ollessani minut yllättämään yksi lintu aikalailla. Huomasin yläpuolellani koivujen oksistossa yhden tikan, nopeasti vilkaistuna se herätti heti minut, pikkutikkahan siinä haki itselleen evästä, jonkin aikaa se meni pitkin oksia kunnes käpytikka pelotti sen ja tikka katosi jonnekin. Oma ennusteeni hyvästä pinnavuodesta tämän vuotiseen kisaan saa katetta, pikkutikkaa harvoin pääsee näkemään! Samaan syssyyn kuulin puukiipijän "srii" äänen pari kertaa joten pääsin saldoon 17 lajia. Mieli on hyvä!

6.12. valkeni hienon lumisena ja pikkupakkasen vallitessa. Nyt on talvi kohdillaan! Sain tänään pari uutta pinnaa, kun aamulla heti herättyäni ja näkökyvyn petrattua normilukemiin näin ruokinnalla keltasirkkuja ja päivän kuluessa lensi laulujoutsen nelikko kohden etelää. Nyt on pinnat 19. Päivä kului kolatessa lunta vaikka sade sitä kyllä vähentää melkoisesti kun se valtaa Suomen kamaran.

Harmaapäätikka on edelleen ruokinnalla, se löytyy aivan hämärissä aamupäivällä takomassa läskiä. Nyt pakkanen "paukkuu" -8 asteeessa ja lumi on maassa, isänmaamme on 100-vuotias. Voimme siitö olla kiitollisia sotiemme veteraaneille, kaikki kunnia heille! On hyvä olla vapaassa maassa oman lipun alla. Varjelkaamme sitä vielä tuleville polville. Tämä on kaino pyyntö ja toivomus näin uuden satavuotiskauden alkaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti