sunnuntai 26. elokuuta 2018

Harjunmäellä ennen sadetta

Vietimme hyvän aamupäivän Harjunmäen rinteellä, meitä oli 4 kaveria, Antsu, Hanski, Kari ja meikäläinen teimme havaintoja vähän vuoronperään ja Kari kirjasi niitä minkä ehti!
Tapaamisesta ei sovittu muuta kuin että aamulla ja kaikki osasivat kuitenkin melkein samalla kellonlyömällä, kello näytti kuutta ja aurinko rupesi juuri nousemaan. Tai olihan se aurinko jo noussut mutta pilviverho vielä peitti sen lämmöntuottavat säteet. Saimme olla tosi hyvässä säässä aina kello yhteentoista jolloin säätieteilijöiden lupaama sadekuuro alkoi. Poistuimme mäeltä juuri sopivasti sillä automme tuulilasia alkoivat vesipisarat kastella kun ajoimme alle puolenkilometrin päässä! Voiko tuon tarkemmin enää ajoittaa kotiinlähtöä!

Päivän havainnoissa ei ole oikein mitään erikoista, syysmuuttoa enteileviä merkkejä. Petolinnuista näimme viisi eri haukkalajia, paikallinen hiirihaukka edusti pesivää kantaa. Muuttavia yksilöitä näimmme seuraavasti. Tuulihaukka kolme kaveria, 1 naaras ja 2 koirasta, mehiläishaukka muutti SW, Yksi kalasääski mennä liihotteli SE suuntaan, varpushaukkoja näimme kolme muuttavaa. Harmaahaikaroita näimme kaikenkaikkiaan 5 yksilöä, ne tulkittiin kierteleviksi kavereiksi.

Pikkulinnut olivatkin tämän päivän pääosissa. Pääskyjä havaitsimme kolmea eri sorttia, haarpääskyjä merkittiin havisvihkoon 82 m, räystäspääskyjä parisenkymmentä sekä joitakin törmäpääskyjä vielä näkyi sorakuopan rinteillä. Kyllä se on aina merkittävä syksyn merkki kun pääskyset häipyvät etelään! Kirvislajeja ynnättiin 153 m, ne olivat melkein kaikki metsäkirvisiä.

Västäräkkejä nähtiin vain hieman
Västäräkkien päämuuttoaika on menossa. Keltavästäräkkien pieniä parvia tuntui menevän aamuntunteina hyvin, suurin parvi mikä me nähtiin oli 25 yks, muistiinpanoista löytyy merkintä viidestätoista parvesta ja yhteensä 85 muuttajasta. Tavallisia västäräkkejä kirjattiin vain 35 yksilöä mutta sorakuopalla pyöri ainakin parinkymmenen linnun parvi. Kun kiikarilla seuloi taivaanrantaa siellä näkyi koko ajan menevän pikkutirppaa vähän sinne sun tänne.

Päivästä jäi hyvä maku, nuotiomakkarat vielä antoivat siihen tutun säväyksen. Täytynee suorittaa kotona tulevina aamuina hieman ahkerammin pihastaijausta, sen verran mukavaa touhua se on kun vaan sää on kohdillaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti