maanantai 13. elokuuta 2018

Kisa Hailuoto versus Lavajärvi 14.8.2018

Päätettiin pitää lintukisa harjoittelumielessä syksyn reissua silmällä pitäen. Todettiin Hanskin kanssa yksissä tuumin että kisa kannattaa aina. Siinä kertaa mielessään lajituntemusta sekä tekee aina hyviä havaintoja. Hailuoto "voitti" kisan aivan niukasti saaden kolmekymmentä rikki, itse jäin 27 lajiin. Olen todella tyytyväinen lajisaldoon josta alempana tarkemmin.

Hailuoto teki kyllä todella tarkkaa työtä, siellä löytyi esim tundraurpiainen lajiksi, se on aika kova laji näin kesän loppumetreillä! Myös haukkoja tuli Hanskin vihkoon aivan kiitettävästi verrattuna Lavajärven havaintoihin. Nuolihaukka ja ampuhaukka näin aamutuimaan ovat hienoja havaintoja!

Lavajärven parhaana voisin pitää idänuunilintua jonka yhytin naapurin koivumetsiköstä laulavana. Iduli oli aivan selkeä, lintu lauloi vielä innokkaasti näin syysmuuttoajan kynnyksellä. Muina hyvinä lajeina voisin pitää metsäkirvisen 6 muuttavaa yksilöä sekä haarapääskyn kolmea kaveria jotka selkeästi havittelivat jo muutolle ryhtymistä. Myös peukaloisen näkeminen on aina hieno asia, niitä saattoi olla parikin eri yksilöä, sen verran kova rätinä kävi pensaikossa.

Peukaloinen Palomäen Timon kuvamana
Rastaat näyttelivät pääosaa. Niitä oli koko kattaus, räksä, punakylki, laulu sekä mustarastas. Nyt on niiden aika tankata syksyn muuttoa varten, sen ne tekevät kyllä tarmokkaasti pihan nurmikolla ja pensaikoissa. Isoista linnuista jäin kaipaamaan kurkien ääntelyä. Laulujoutsen piti kerran oman ääninäytteensä samoin kuin korppikin. Usko meinasi loppua yhden lajin kohdalla, en kuullut ainuttakaan sinitiaista ensimmäiseen tuntiin mutta sen jälkeen kun pään sai auki sinitiaisen ääntä rupesi kuulumaan jo useastikin.

Loppulauseena voisin todeta jälleen kerran että kisa kannattaa aina! Sen avulla tulee kerrattua eri lajien ääniä. Näin syksyn koittaessa on äänimaailmaan tullut monia sirahduksia lisää poikasäänien myötä jotka ovat aina hankalia tunnistettavia, mutta sinnikkäästi kun vaan jaksaa yrittää niin kyllä sieltä aina se palkintokin tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti