torstai 30. elokuuta 2018

Aamustaiji 30.8.

Päätin herätessäni aamukuudelta että nyt sen teen, otan aamustaijin vielä elokuun puolella kun on hyvä ilma. Vaikeuksia heräämisen kanssa ei ollut, veri veti terassille. Aamukahvit keittoon ja aamupalaleivät valmiina mukaan ja terassille ihmettelemään lintumaailmaa. Päätin että parituntinen tarkkailu riittää. Tänään sain kokoon 27 lajia, ei mitään maata mullistavaa, hyviä peruslajeja, ehkäpä parhaana voisin pitää vähintään kahta tiltalttia jotka lauloivat omaa oluen tiputteluaan.

Lavajärvi kotipihalta
Rautiaisen ja metsäkirvisen ääniä tuntui kuuluvan paljonkin, en lähtenyt erikseen laskemaan mutta arvioisin rautiaisia olleen 3-5 kpl ja metsäkirvisiä kymmenkunta.  Tuulihaukka kiikitteli järven takana ja kuulin myös kaakkurin äänen järveltä. Se olikin ainoa laji minkä järvi antoi kalalokin lisäksi. Tänne ylös ei oikein näe järven selkää eikä tässä lahdella ole paljon sorsalintuja näkynyt. Ainoastaan niiden lentäessä niitä voi havaita.

Hömötiaisen löysin tuosta rannan puoleisesta metsiköstä, se olikin vain yksinäinen ääntelijä. Onkohan hömötinteillä pientä vaellusta, sen suuntaista tinttien liikehdintää olen havaitsevinani? Katsellessani pihasta puiden oksilla lintujen hyvin aktiivista liikehdintää, siellä täällä näkee pienten lintujen syöksähtelevän hyönteisten perässä, aina kun saan kiikareiden tarkennuksen kohdilleen sieltä paljastuukin joko sinitiainen tai talitiainen. Kyllä oksistossa varmastikin liikkuu myös muitakin lajeja, mutta niiden näkeminen on taas eri juttu, Ääntä ne eivät suostu pitämään!

Talvinen joki muistuksena tulevaisuudesta
Aamun liikenne on aika kovaa, täysperävaunut vievät hiekkakuormia ja aamun ekat traktorit menevät peräkärryjen kanssa, sitten lisätään siihen vielä normaali työmatkaliikenne niin aamun äänimaailma on siinä, Yritä siinä sitten erottaa pinten tirppojen ääniä, miksi ei myös isompienkin lintujen ääniä, aika mahdoton tehtävä, täytyy aina odottaa sitä hiljaista hetkeä, kyllä niitäkin aina tulee kun vaan malttaa väijyä riittävän aktiivisesti. Päivän saldoon olen aika tyytyväinen, 27 lajia on kahdessa tunnissa tältä pihamaalta. Varmastikin jäi monta lajia tunnistamatta, sen verran on lintujen äänet näin syksyn koittaessa "muuttuneet", on tullut poikasääniä mukaan, aina on opittavaa, se juuri tekee tästä harrastuksesta niin mielekkään, ei koskaan ole valmis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti