tiistai 28. toukokuuta 2019

Kohti kesää ja pistelaskentaa

Tänään tätä kirjoittaessa on maanantai 27.5. Nyt ovat sateet ainakin hetkeksi ohi ja keli rupeaa lämpimään joitakin asteita, vieläkin tarvitsee collegen päälle jotta ulkona voi olla! Kirjoitellessani tätä päivitystä huomasin kuinka ruokinnan eteen putosi jotain vaaleahko mötti, mikä se oli? Paljastui että tuulihaukka saalisti sillä hetken päästä maasta nousi petolintu männyn oksistoon. Samoin huomasin kuusen latvassa laulavan linnun jota täytyi käydä ulkona oikein katsomassa, no punavarpunenhan siinä oli. Pääskysten laivue lensi myös Lavajärven suuntaisesti, siinä armadassa oli haarapääskyjä (5), räystäspääskyjä (2-3) ja tervapääsky.

Punakylkirastaita havaitsin 28 yks.
Nyt on kesä aivan portin takana, kunhan keli lämpiää niin kyllä sitten kelpaa. Taida tehdä Lavajärven kierroksen huomisaamuna. Olen joitakin vuosia sitten aloittanut pistelaskennan  Lavajärvellä, siinä lasketaan kaikki muut linnut paitsi lokki- ja vesilinnut jotka jäävät tässä laskennassa pois. Tämän aamupäivän saalis on rauhallisella pihakävelyllä pensaskerttu joka lauloi innokkaasti mökin maastoissa.

Räksiä havaitsin 33 yksilöä
Lavajärven pistelaskenta takana, onnellisesti ohi taas vuodeksi. Näin tai oikeastaan kuulin hyviä lajeja, joista lyhyesti seuraavassa. Reissu alkoi kotipihalta jossa ei kuovia kummoisenpaa, näin muuten kuoveja kaikkiaan 6 yks. Seuraavassa pysähdyspaikassa leirirannan risteyksessä kuulin reissun ainoan sirittäjän. Käkiä kuulin kaikkiaan 7 yksilöä koko matkalla. Näissä alkupään pysähdyksissä kuulin päivän ainoat hippiäiset yht 4 yks. Seuraava mielenkiintoinen laulaja oli mustapääkerttu joita kuulin yhteensä kaksi kappaletta aamun aikana. Sitten alkoikin kerttujen esiintyminen, pensaskerttua kuulin yhteensä 6 kpl ja lehtokerttua pari kappaletta. Pensastaskuja oli kierrossa 5 yhteensä ja punavarpusia samoin viisi. Tiltaltteja löytyi 4 yksilöä ja sitten laulutaituri idänuunilintu esiintyi vain kerran mutta pääsin hyvin vertailemaan laulua atrapin avulla. Idulin kanssa huomasin aikaisen petolinnun, tuulihaukan joka kyttäsi erään pellon päällä myyriä. Päivän toinen petolintulaji olikin lehtopöllö joita havaitsin aamun aikana kaksi kappaletta, tutuilla reviireillään. Vielä voisin mainita yhden tähän aikaan hyvin hiljaisen talviruokintavieraan eli töyhtötiaisen joka lauloi erään mäen päällä. Samoin palokärki oli hyvin äänessä Lavajoen sillan lähellä. Myös pikkukäpylintu lensi ylitseni. Tässähän tätä päivän saldoa oli, aikaa meni n 4 h ja olen todella tyytyväinen kun vain sain itseni liikkeelle. Suosittelen kaikille aikaisia aamuja luonnon keskellä, siellä maistuu aamusumpitkin oikein hyviltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti