lauantai 4. toukokuuta 2019

Kylmää kevättä ja tornien taistoa 4.5.

Kylmän virtaus on valloittanut Suomen niemen. Ulkona on lämpötila pysähtynyt alle +4 asteen. Kylmä tuuli vielä voimistaa purevaa otettaan. Ei siinä tee mieli paljon lauleskella tuumivat linnut hytistellessään ulkona. Nyt olisi paikallaan suojattu lintujen ruokintahäkki. No eihän tätä kestä kuin päivän pari mutta kuitenkin, on siinä kestämistä. Meilläkin on kaikki linnunruoat jo framilla, uutta en lähde ostamaan. Eiköhän nämä tipuset pysty löytämään ruokansa jo luonnosta.

Tämän päivän (3.5.) iloisin yllätys oli kun huomasin petolinnun nousevan ilmoille. Lintu paljastui pitkäsiipiseksi ruoskosuohaukaksi joka matkasi kohden E. Tuli kuitenkin hyvä tonttipinna (65.) tälle vuodelle. Nyt vaan jahtaamaan uusia.

Lauantaina kokoonnuimme Hämeenkyrön kirkkojärven tornille, oli taas tornien taiston aika. Keli oli aika vilpoisa mutta osasimme jo pukeutua sään mukaan. Kuitenkin päivän lumisateet hieman yllättivät. Lunta tuli aivan vaakatasossa kolmeen eri otteeseen, kaikki kerrat olivart ennen puolta päivää, sitten rupesi taivas repeilemään.Kyllä siinä ehdittiin manailla tätäkin kevättä, tuntui niin kurjalta ja avuttomalta kuikuilla lumisateessa. No jostakin tämäkin kerta muistetaan! Päivän tavoitteena oli saada mahdollisimman monta eri lintulajia kirjattua havaintosarakkeeseen, saimme kasaan 56 lajia, tulos oli hyvää keskitasoa, ei aivan huono mutta kaukana parhaimmasta (so yli 70 lajin). Toinen "tärkeä tavoite" olisi lyödä Ylöjärven Hirvijärven tulos joka jälleen kerran epäonnistui. Kilpailu on raakaa mutta rehellistä, Ylöjärvi sai 64 ja me saimme 56.

Närhi jäi puuttumaan
Päivän parhaimmiksi lajeiksi sovittiin pikkukuovi ( 5 m) ja suokukko (34 m). Muita mielenkiintoisia olivat punasotka (1 kp), tukkasotka 2 pariutunutta, petopuolella näimme aika kattavasti eri lajeja, sinisuohaukka (1 naaraspukuinen m NW), tuulihaukka 1 paikallinen, ruskosuohaukka 1 paikallinen, hiirihaukka 1 p, kalasääski 2 p, Kahlaajia tuli kuitenkin plakkariin mukavasti, pikkukuovi 5 muuttavaa yhdessä parvessa, suokukko 34 m (3a), rantasipi 3 m, valkoviklo 12 m (2a) sitten päivän pienimmistä kavereista olivat maininnan arvoisia hernekerttu 1 Ä ja tikli 8 m yhdessä parvessa.

Tässähän näitä lintumiehen kokemia tuntoja tuli eritellyksi. Jälleen on yksi etappi ohitettu ja kohti uusia haasteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti