sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Kevät ja kesä on huulilla

Keskiviikko aukeni hieman sateisessa säässä mutta ilma selkenee koko ajan. Laitoin pannua päälle ja aina välillä kävin pihassa kuuntelemassa kevään ääniä, niitä riittää!
Kotipihaan kuulin kiurujen laulua, summasin niitä lauleskelevan ainakin 3 yksilöä. Samoin pihaan kuului Laurilan peltoaukealta töyhtöhyyppien naukaisuja. Kevään lämpöisten öiden tuomia rastaita liikkui jonkin verran, ei vielä näitä tuttuja kummempia, näin seitsemän räkätin parven ja sitten kuului myös muiden räksien ääniä. Mustarastaita liikkui myös pihan ympäristössä, arvioin niitä olleen 4 kaveria. Harmaalokkeja ilmoitin tiiraan 3 eri yksilöä, kaikki ne hakevat avovettä jota ei vielä Lavajärvessä ole.

Punarinta by Harri Partanen
Yksinäinen närhi piti outoa ääntä, täytyi oikein kastoa tarkemmin ja hakea tämä yksilö näkyviin. Talviset äänet hömötintiltä ja kuusitintiltä kuuluivat myös aamun äänimaailmaan. Tässä juttua kirjoitettaessa näin isohkon rastaan koivun latvassa, se oli kulorastas. Hieno kevään pinna taas tontilta. Pinnojen tulo vaan jatkuu, näin naurulokkeja 9 kpl lentävän Lavajärvelle päin.
Torstai-illan päätöksenä kävin ulkorappusilla ja kuulin tutun "pisit" äänen, Lehtokurppa on palannut etelän mailta.

Lauantai aamuna päätin pitää aamustaijin kotitontilta, sain kasaan 7.30-14.00 välisenä aikana 36 eri lajia! Mielestäni se on hyvä määrä. Parasta havaintoa on vaikea sanoa, ehkpä se oli pikkutikka joka kerran päästi oman tunnusomaisen kiikittävän äänensä joka kylläkin muistuttaa käenpiian kiikitystä mutta nyt täytyy ottaa realiteetit huomioon ja jättää käenpiika pois laskuista. Toinen mukava havainto oli paikalliset hiirihaukat (2 kpl) jotka kaartelivat Sorvajärvven päällä. Näin myös yhden varpushaukan nousevan samalta suunnalta. Sitten oli myös vesilinnuista kolme havaintoa, telkkäpari oli uimassa pienessä sulassa Lavajärvellä. Saman sulan rannoilla oleskeli myös heinuripari. Isokoskelo koiras lensi Lavajärven suuntaiseti.

Metsähanhia by Harri Partanen
Muita mukavia lajeja olivat hyvin pienen pakkasyön jäljiltä saapuneet pikkurastaat, näin punakylkirastaita 3 muuttavaa ja 4 ä paikallista. Laulurastaita näin vain yhden varman tapauksen hakemasssa matoja pihanurmikolla. Västäräkkien muutto tuntuu olevan käynnissä, näin 7 linnun parven ja kuulin ainakin 4 eri yksilön ääntelyä. En nyt lähde luettelemaan kaikkia lajeja, 36 eri lajia on oikein kiva määrä näin huhtikuun alkupäivinä. Jos saisi itsensä vielä huomena ylös samaan aikaan niin tulisi aika mukava kevään muuttajalista.

Varpushaukka by Harri Partanen
Sain itseni ylös jo kuuden aikaan, kävin kuulostelemassa mutta menin vielä takaisin vällyjen alle ja päätin nousta samaan aikaan kuin eilenkin eli puoli kahdeksan. Se kannatti kun heti oli hanhiparvi ilmassa. 16 metsähanhea lensi koilliseen hienossa aurassa, lisäksi oli vielä korkealla samaan suuntaan matkalla 2+2+2 eli 6 metsuria. Seuraavaksi oli vuorossa kuovin merkkaaminen kirjoihin, yksi kuovin ääni kuului koillisesta. Sitten löytyvät merkinnät tutuista lajeista eiliseltä päivältä. Tälle päivälle uutena lajina sain kaksi naurulokkia jotka matkasivat Lavajoen siltaa kohden. Pari joutsenta oli parkkeerannut Lavajärven sulaan halliten sulan elämää. Yksinäinen telkkä koiras kyllä uhitteli sulan joutsenille. Korppeja näin kuuden linnun parven, liekö poikue ensilennoillaan. Sitten päivän viimeinen merkintä muistivihosta oli jälleen pikkutikasta joka on nyt selkeästi pýsähtynyt Lavajärven rantalepikkoon. Sehän on hieno lisä alueen linnustoon!
Päivän lajimääräksi sain 30 parin tunnin jaksolle. Sitten kutsui lämpöinen aamukahvin jatke ja kevään virpojien vastaanottaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti