sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Aamustaiji 7.6.

Tein pitkästä aikaa aamustaijin kotitontilla, sain kasaan 35 lajia, eipä mitään ihmeellistä. Ehkä paras oli yksi ääni, käpylinnun ääni. Tulkitsin sen olleen pikkukäpylinnun ääni. Käpylinnuilla on jo poikaset joten olisi ollut hyvä nähdä äänen aiheuttaja(t) mutta eipä se onnistunut, jäivät puitten taakse eivätkä suostuneet tulemaan näköpiiriin.
Muita tiiraan ilmoittamiani olivat  ruokokerttunen, jonka kuulin tuolta rannasta. Punavarpunen tuli jostain hetkeksi yhden puskan oksille, sitten olivat nämä kertut, herne-, pensas- ja lehtokerttu mutta ei ollut mustapääkerttua.jota hieman odotin. Ensimmäinen pääskylaji oli räystäspääsky klo 06.45, yksi kaveri lensi ylitseni äännellen. Vesilinnuista pääsin näkemään vain telkän joka lensi pellon päällä.
Pönttöjen lähellä kun käveli niin niissä kuului kova tsilputus eli pesinnät ovat jo pitkällä. Kim Kuntzen kanssa olen viestitellyt että useissa pöntöissä olisi "valmista kauraa" kunhan löytyy yhteinen aika. Hakalan Kari laittoi viestin että Sasissa oli aamukahvit juotu ulkona ja saatu parikymmentä lajia kasaan näin aamutoimien lomassa.

Tein taas tuolla leijonapolulla hieman raivausta, pari tuntia ennen saunaa. Siellä on parissa pöntössä kirjosieppo hautomassa, joten rengastajille riittää puuhaa. Leijonapolulla on vuorossa isompia puita, menen joko moottorisahan kanssa sinne puuhasteleen tai sitten kirvespelillä, kumpikin käy oikein hyvin.
Keltainen sirkku

Tänään perjantaina 9.6. pääsin ajamaan oman nurmikon päältäajettavalla leikkurilla, vaikka tämä naapurin leikkuri onkin hieman vanhempi täytyy vaan todeta että on se näppärä ajopeli. Tämän päiväisen "koeajon" seurauksena täytyy meikäpojankin mennä kauppaan! Kun olin ajanut nurmikon niin siinä pihamaalla käppäillessä huomasin yhden tutun äänen ja näinkin linnun vilahtavan, harmaasieppo siinä haki hyönteistä ja pian se katosi jonnekin. Muuten on tyypillisiä kesän lintuja ja pöntöissä poikasia, pian ne saavat renkaat jalkoihinsa.

Nyt mennään sununtaita 11.6. Linturengastajat Meri Öhman ja Kim Kuntze kävivät jälleen tekemässä ison työn, kiersimme kaikki pönttöni, 82 yhteensä. Pieniä poikasia sai 105 lintua renkaan jalkaansa! Kirjosieppoja oli 54 ja yksi emokontrolli, linnun rengastushistoria selviää myöhemmin. Sinitiaisia sai renkaan 17 ja talitiaisia 24. Lisäksi oli vielä munapesiä joissa emo hautoi ainakin 3. uutena rengastuslajina löytyi pikkuvarpunen, kaksi poikasta sai kihlat. Lisäksi näimme kaksi räkätin pesää, niissä oli 5+3 munaa. Hieno kävelyretki ympäri pihamaata toi samalla kaksi uutta pinnaa, mustapääkertun ja törmäpäskyn. Sitten vielä näin yksinäisen silkkiuikun lentävän Lavajärvelle, sekin oli uusi pinna numero 91 joten sata lähestyy!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti