sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Hyvä taisto

Taas ollaan yhtä kokemusta rikkaampia, tornien taisto on käyty. Saimme kasaan hienot 67 lajia, parhaimpana ilmoitettiin merihanhi ja uuttukyyhky, ne kun ovat aika harvinaisia näin sisämaassa. Vaikka merihanhi on yleistymässä ja leviämässä hyvin hiljalleen ja ystävämme uuttukyyhky on joka keväinen laji. Lopullisissa tuloksissa olimme sijaluvulla 140. Kuitenkin voitimme Hämeenkyrön mestaruuden.

Lintuihmiset olivat kansoittaneet 340 lintutornia ympäti suomenniemen, se oli uusi ennätys. Paras tulos oli Kristiinankaupungin Siipyyn tornissa, 116 eri lajia löytyi heidän havaintolomakkeeltaan. "harvinaisin" havainto tuli esille Parikkalasta jossa oli havainto merhiläissyöjästä, lajista jonka saimme elislistoillemme viime syksyn Kaskisten reissulta.

Samanaikaisesti käytiin myös samanlainen kamppailu eri pohjoismaissa, Ruotsissa ja Tanskassa, mutta ei Suomen voittajaa löytynyt. Kuitenkin se on hienoa että tämänlaatuinen yhteistyö on virinnyt eri valtioiden väleillä, samalla on tämä luonnonläheinen harrastus ollut tapetilla ihmisten tietoisuudessa. Sää suosi meitä ulkoilijoita, aamu oli keväisen viileä, ehkä asteen verran oli pakkasta mutta ilmatila lämpeni päivän kuluessa. Pilviverho oli suojanamme melkein koko päivin, iltapäivällä se katosi ja aurinko rupesi hellimään ja lämmittämään.

Kalasääski pääsi myös listoillemme, kuva T palomäki
Birdlife keräsi myös tietoa havaituista punasotkista, onhan se lintu tämän vuotinen erityislintu. Näimme  päivän aikana 2 koirasta ja yhden naaraan. Tämä sotka rupeaa olemaan jo hyvin harvinaista herkkua. Meille oli myös pyrstötiaispari hieno nähtävä, pari varmaankin pesii jossain lähistöllä, sen verran ahkerasti linnut vierailivat tornin lähipuissa. Timo Palomäki otti myös kuvia tästä hellyttävästä pyöreästä, pitkäpyrstöisestä tiaisesta. Kirkkojärven tornilla on yleensä nähty jonkinlaista kahlaajamuuttoa ja tänäänkin saimme todistaa sitä, pikkukuoveja näimme ainain pari kappaletta muuttamassa yhdessä isoserkkunsa kuovin kanssa, näin saimme jälleen verrata lintujen kokoeroa ja samalla tuli myös ääninäytteet kummaltakin lajilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti