keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Lumet ovat hävinneet, jäät osittain kadonneet

Nyt mennään kohti vappua, olemme päässeet lumesta ja jäistä osittain sillä meidän kohdalla on Lavajärvessä vielä "ohut" jääharso mutta se katoaa aivan näinä päivinä. On kesän tuntua, hajumaailma on keväisen raikas ja säätila on samoin hyvin keväinen, oikeastaan kesäinen. Nyt täytyy käydä kävelemässä vielä näin ilta-aikaan kuuntelemassa luonnon ääniä. 70 lajia on plakkarissa nyt tonttipinnoissa.

Tänään vappuaattona on ilma seesteinen, kävelin pihamaalla ja nautin ulkoilmasta. Telkkiä oli parivaljakko samoin kuin sinisorsiakin Lavajärvessä, olisi kiva jos ne suunnittelisivat pesintää. Kirjosieppoja oli jo useampi yksilö pyörimässä pihamaan pöntöillä, joillakin pöntöillä tulee vielä kova taistelu niissä jo nyt pesintää haluavien tiaisten kanssa. Pari oravaa on vieläkin päivittäin tyhjentämässä automaattia, en henno ajaa niitä poiskaan.

Nyt on vappu lusittu ja arki koittanut, sateisena eikä tee mieli mennä ulkosalle. Terassillekaan ei ole asiaa. Nyt on vain ikkunahavannointia hieman vajaatehoisesti. Sitten on vielä kaivurin tehokas ääni. Eipä se montaa päivää enää mellasta tässä nurkilla, ja kaikki ne äänet ovat eteenpäin menoa. Nurmi vihertää näin sateen jäljiltä aika lailla. Tulee mieleen kesäinen nurmikon leikkaminen, kaikki se on vielä edessäpäin.

Lavajoella on ollut valkoselkätikka vieraisilla josta on kuva todisteena Kirsi Meriläisen ottamana. Kunpa se vaseti tulisi käymään meilläkin, täytynee olla tarkkana. Tänään keskiviikkona olen nähnyt kaksi petolintua, kumpikin on ollut todennäköinen hiirihaukka joka pyörii reviirinsä tuntumassa, toista ehdin katsella hetken kiikareilla mutta toista en ollenkaan, se jäi vaimoni havainnon varaan. Havaintotilanteet ovat hyvin nopeita, ne tulevat niin äkkiä ja katoavat aina jonnekin. Olen lopettanut aktiiviruokinnnan, kyllä linnut jo löytävät luonnosta hyvin ruokaa. Saapujat ovat jo parinmuodostuksensa tehneet, nyt on edessä vielä pesän valinta. Eipä voi muuta kuin toivotella onnea tulevalle kaudelle.

Seuraava koitos on edessä lauantaina, tornien taisto. Kautta Suomenniemen on tulevana lauantaina "taistelemassa" eri torneissa yli 380 tornia, kussakin tornissa on vähintäin pari lintuhenkilöä joissakin jopa viisi/kuusi innokasta. Me olemme Hämeenkyrön Kirkkojärven tornilla aamuviidestä aina iltapäivän ensi tunteihin klo 13:een. Kisassa nähdään parhaimmilla paikoilla sijaitsevissa torneissa yli 100 lajia, meillä on lukumäärä jäänyt jonnekin 65-70 lajiin. Osanotto on tärkeintä ja samalla tuemme birdlifen toimintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti