torstai 18. lokakuuta 2018

Lokakuu loppuu ja alkaa "Movember"

Taas on eletty syksyn siihen vaiheeseen että lokakuu loppuu aika pian ja alkaa marraskuu. Sehän tietää meikäläiselle pientä kiirettä näin lintujen suhteen kun jo perinteeksi (?) muodostunut kisa alkaa. Movember on Hämeenkyröläisten lintumiesten oma kisa, toki siihen saa ottaa osaa myös muutkin linnuista kiinnostuneet. Movemberissa haetaan myöhäisiä viivyttelijöitä ja talvehtimista aikovia tipusia. 50 lajia on minimitavoite, siihen pitäisi päästä aktiivisesti piharuokintaa ylläpitämällä. Sitten jos haluaa enemmän niin seulomaan Pirkanmaan vesistöjä ja ryteikköjä.

Kisan voittoon vaaditaan jo epäinhimillistä retkeilyä ja autoon kilometrejä. Nyt on ollut hieno ja lämmin syksy joten odotukset ovat kovat. Saapas nähdä tuleeko koskikara näin lämpimänä jo alas. Muistan kuinka minulla on ollut aina, (jo kaksi kertaa!), vaikeuksia löytää kara. Uskon tänä vuonna löytäväni karan! Onneksi ruokinnalla on vilinää. Laitoin jopa aitaverkkoa eturuokinnalle estääkseni harakoiden ja närhien rohmuamisen auringonkukan siementen kanssa. Mutta närhet eivät suostuneet noudattamaan ylläpitäjän toiveita vaan pujahtivat aidan isoista raoista jatkamaan einehtimistä. Täytyy nostaa kädet pystyyn. Neljä närheä pitää ruokintaa vakipaikkanaan. Onneksi eivät harakat pysty pujahtamaan raoista!

Muuten on ollut täysin normaalit vierailijat, pikkuvarpusia (max 15), tallarit (20) sinitiaisia on ollut vain kaksi tai kolme kaveria. Mustarastaat (2-3) edustavat rastaita, muita odotellaan.Viherpeipon ääntä kuuluu aina silloin tällöin. Kaksi käpytikkaa (k+n) ovat jo heränneet ja käyvät tuolla läskinpalalla. Ainakin kaksi hömötiaista käyvät myös päivittäin, samoin olen kuullut myös töyhtötintin ääntä vaikka ruokinnalla en ole kavereita vielä nähnyt. Tässähän on hyvä alku jo movemberiin!

Torstain aamu aukesi hieman "tuhnuisessa" kelissä, ei satanut vettä jos ei paljon muutakaan. Forecan mukaan pitäisi sataa mutta onneksi ovat kerrankin säätieteilijät väärässä (?) Kotoisalla ruokinnalla oli ainakin 2 mustarastasta, ehkäpä 4. Sitten nuo oravat käyvät tyhjentämässä auringonkukan siemenet. Tänäänkin ainakin 2 eri oravaa on jo käynyt, olen nähnyt näitä veijareita kolmekin kurrea kerralla. Uskon että siinä käy "perhe", yksi aikuinen ja kaksi hieman pienempää aina hyvin vilkkaasti liikkuvaa ja telmivää kaverusta. Käpytikka naaras kävi talimakkaralla.

Torstain ohjelmassa oli myös sauvakävelyä, kävin Päivölässä kääntymässä. Aikaa meni vajaa kaksi tuntia. Oli hieno ilma kävellä, edelleen pilvet roikkuivat matalalla. Kävelin suht rivakkaa tahtia välillä pysähdellen koska yllätys yllätys keräsin jälleen kaikki eri lintulajit. Sain niitä 13 lajia, seuraavassa käyn ne läpi. Ekaks kotipihalta talitiainen, sinitiainen, närhi ja pikkuvarpunen. Kävelyn lomassa kuulin hömötiaisen, hippiäisen, harakan, närhen, variksen, käpytikan ja keltasirkun. Päivän parhaana pitäisin tikliä sekä pyrstötiaisia jotka myös sain retken lajilistaan. Taas kun olin päässyt kotipihaan tuli mustarastas vielä loppumetreillä. Näin oli viime viikon kuntoiluloman "pyhä lupaus" täytettynä, hyvä lenkki (n 8 km) tuli käveltyä. Nyt kun mietin tätä reissua tuntuu minusta siltä että tallareita oli kävelymatkan runsain laji, niitä oli metsäpätkillä aika paljon äänessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti