maanantai 15. lokakuuta 2018

Viikko Karjalohjalla 7-12.10.-18

Vietimme perheen voimin rentouttavan kylpyläloman Päiväkummussa, Karjalohjalla. Retken parasta antia oli herätys kävelysauvojen käyttöön ja tietenkin kävelylenkit. Sain hyvän "näpäytyksen" itseni liikuttamiseen, kuinka helppoa se onkaan ja se hyöty mikä sieltä tulee!!!. Oikeana sohvaperunana  olo on taakse jäänyttä elämää, näin ainakin toivomme. Vaimo löysi jälleen kipinän uimahalliin! Tämähän on oikea suunta!

Luontoblogia pitävänä tai pitäisikö oikeammin sanoa että lintublogia (?) päätin kerätä kaikki lajit mitä havaitaan kotipihasta lähtiessä ja sinne jälleen palatessa. Ajoimme reissun aikana yhteensä n 1000 km autolla kun teimme monia pieniä puolen päivän reissuja lähiseudulle. Näistä reissuista tässä matkakertomuksessa.

Eka päivänä ajellessamme etelä-Suomeen saimme ihastella koivujen ruskaa, upeita maisemia siellä täällä. Yksi kuollut kettu ja kaksi valkohäntäpeuraa olivat ainoat nísäkkäät. Lintuarsenaali alkoi karttumaan Rajasalmen sillalla jossa näimme kalalokkeja ja harmaalokin. Naakkoja, närhi sekä varis ja harakka olivat ensimmäiset kirjaukset. Korppi ja talitintti olivat jo Karjalohjan lajeja. Illan tullen huomasin jonkun mustan vilahtavan pensaan alle, se osoittautui mustarastaaksi. Näin oli sunnuntai saatu päätökseen ja mieli asettunut lomafiilikseen.

8.10 alkoi treenaus, Niina meni kuntosalille ja meikäläinen lähti kävelemään, 5 km oli päivän saldona. Päivän linnut löytyivät kävellessä, niittykirvisiä oli aika iso parvi joutomaalla, arvioisin niitä olleen n parisenkymmentä. Punakylkirastas (ä), räkättirastas, punatulkku, sinitiainen, peippo, viherpeippo olivat alkupäässä lenkkiä. Sitten törmäsin hienoon, keltaiseen tammipuumetsikköön jossa näin käpytikan ja sitten vilahduksella vihreäselkäisen linnun, sehän oli harmaapäätikka. Seuraava yllätys oli merimetso, näin linnun lentävän Lohjajärveltä. Seuraava kiva lintu oli tilhi, kuulin sen äänen lomapaikan pihassa. Vihervarpusia oli joitakin yksilöitä lennossa. Teimme visiitin Fiskarsiin jossa oli paljon sinisorsia pienessä lammessa. Merikotkan näki ensimmäisenä Niina joka ajaessaan sanoi jonkun ison linnun lentävän, lintu osoittautui merikotkaksi, hieno havainto! Ehkä meko olikin päivän kovin havainto ja samalla Fiskarssin reissun parasta antia!

Tiistai oli Hangon päivä, ysin jälkeen olimme jo tien päällä. Ajoimme Tammisaareen. Ekenäs oli ruotsinkielitä seutua mutta sai siellä palvelua ihan suomenkielelläkin. Eipä siellä kauan viihdytty vaan kohti Hankoa. Siellä haahuiltiin, haettiin Haliasta eli Hangon lintuasemaa sitä löytämättä. Olimme aivan huulilla mutta sinne olisi tarvinnut joitain lupia joten jätimme väliin. Juotiin hyvät kahvit ja sitten nokka kohti "kotia". Päivän uudet linnut olivat puukiipijä (ä), pulu ja sorsa/sotkalaji. Muita kivoja olivat joutsen, merimetso, kalalokki ja närhi. Ajomatkan aikana näimme jälleen upeita väriloistoja.

10.10 Aleksis Kiven päivä oli melkein kotipäivä. Kävelylenkki lähimaastossa ja sitten olikin vuorossa tammenterhojen keräystä. Vaimo askartelee niistä jotain, tuli kassin puolikas joten uutta materiaalia löytyy. Kävimme paikallisessa kirjastossa A Kiven päivän kunniaksi! Puolilta päivin lähdimme Inkooseen, sehän oli vain 30 km päässä. Sinne oli hyvä tie, vierailimme venesatamassa ja tapasimme paikallisen joka puhuikin suomea! Päivän uudet lajit olivat hanhi sp, todennäköinen metsähanhi ja kyhmyjoutsen. Päivän lenkkikin tuli kun jäin autosta pois 2 km ennen kotia, keräilin taskut täyteen taas tammenterhoja.

Torstaina oli jälleen aamupäivä lenkkejä ja sitten olikin reissu Muurlaan. Se olikin yllättävän vilkas paikka. Muurlan myymälästä haimme uuden paistinpannun. Päivään ei tullut uusia merkintöjä lintulistalle. Perjantaina loppui meidän loma ja edessä olikin ajomatka Lavajärvelle. Saimme uuden lajin joka oli kottarainen tolpan nokassa ennen Forssaa. Näin kokonaislajimääräksi tuli 32 lajia mitenkään yrittämättä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti