torstai 4. lokakuuta 2018

Ruokinta aloitettu

Aloitin tämän vuotisen talviruokinnan jo heti kun lokakuu alkoi. Muina vuosina olen aloittanut sen vasta noin viikkoa myöhemmin, sama se koska aloittaa! Kun kävin Hämeenkyrön isolla kirkolla ja tulin hankkineeksi 25 g auringonkukan siemeniä ja samalla ostin myös läskiä, talimakkaroita ja talipalloja. Laitoin kotipiirissä kaikki välineet esille ja eväät niihin ja tarkkailu voi alkaa.

Ekan päivän lintuja olivat normitiaiset, närhi, mustarastas (koiras) ja käpytikka (koiras). Toisena päivänä olivat jo pikkuvarpuset (5) löytäneet uuden evästelypaikan. Samoin Harri harakka (2) ja uutena kasvona hömötiainen. Närhiä on ainakin pari kappaletta ja tiaisten määrä on kasvanut kuuteen. Pari sinitiaista olen yhyttänyt myös auringonkukkaa popsimasta.Tässä samalla kun kirjoitan tätä päivitystä niin huomasin yhden uuden vierailijan, kylläkin tutun muilta vuosilta, viherpeipon tulevan ruokinnalle.

Eturuokinta
Sitten kävi harmittava hama kun viikatteesta meni terä poikki. Yritin niitellä hieman pisempiä ruohoja näkökenttäni edestä pois ja terä kävi pajupuskan liian vahvan oksaan ja naps vaan. No siitä selviää kun käy tuolla viikatekaupoilla. Tekevälle sattuu!

Kävin kuvaamassa näitä tavan tiaisia. Kuvailin samalla ruokintaa yleisesti, niin tulee tämäkin todistetuksi. Eihän siinä nyt mitään ihmeitä ole, ainoastaan nuo läskinpalat laitoin roikkumaan, muina vuosina ne ovat olleet pihlajan rungon kyljessä. Tämäkin on kokeilua, voihan ne siirtää takaisin puun kylkeen mikäli osoittautuvat hankaliksi. Kyllä siellä oli aika tallareiden vilske, arvoisin niitä olleen n 15 yksilöä, tämä luku voi heittää +-- 3. Muita tiaisia en näissä onnistunut näkemään enkä kuulemaan.


Nyt tuli naaras käpytikka evästelmään talimakkaroita. Hyvä kun kelpaa, nyt on havaittuna kumpikin puolisko joten näyttää hyvältä. Käppäri on hauska vierailija ja sen myötä voi tulla vaikka valkoselkätikka! Sehän olisi tämän vuoden toivelaji!
Päivän muita tiiraan ilmoitettavia ovat yksinäinen kuikka ja kaksi joutsenta sekä myös hiirihaukka jonka näin käydessäni kirkolla. Eipä ollut sekään vielä lähtenyt muutolle, saa nähdä yrittääkö talvehtia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti