maanantai 29. huhtikuuta 2019

Tuha on palannut, samoin kirjosieppo ja useat muut kesän tuojat

Otsikko johtuu siitä kun näin tuulihaukan lauantai-iltana lentelevän tutulla reviirillään. Tuha on palannut, täytyy todeta. Laskeskelin saunasta lepotautolla jälleen lajit ja sain melkein parikymmentä lajia. Lajimäärä on kerätty saunaa ennen istuskellessani terasilla ja sitten saunan löylystä ollessani löylyistä huilaamassa terassilla. Tätä olen odottanut, että pääsee yli kymmeneen helposti ja viimeiset lajit saa "puristaa". Tässä lajiluetteloa: Sini ja tali, pikkuvarpunen, keltasirkku, viherpeippo, tavallinen peippo, vihervarpunen, punarinta, punatulkku, kalalokki, naurulokki, varis, naakka, punakylkirastas, mustarastas, laulurastas, tuulihaukka, käpytikka, kuusitiainen, rautiainen, harakka, kuovi. Tässä oli lauantain lista.

Maanantaina pidin viikon tauon jälkeen aamuvakion, sain kasaan 35 lajia parin tunnin rupeamssa. Kesän ilostajia oli ilmaantunut jo runsaasti. Kirjosieppoja arvelisin oleen 6 eri yksilöä pönttöjen tarkastuksissa eri puolella tonttia. Hyvä kun on viitisinyt tehdän pönttöjä. Samoin hyvin tyypillinen ääni järvien rannoilta kiinnitti huomioni, rantasipi oli levinnyt jo näillekn leveysasteille. Samoin kuikkien kaihoisaa ääntä kuului järven selältä. Kalatiira oli ilmaantunut myöskin kalastelemaan. Sitten kuulin hieman yllättäen hippiäisen laulun tapailua, se oli hyvin hentoalaulua jota eivät kaikki kuule, se on ensimmäisiä ääniä jotka katoavat kun kuulo rupeaa heikkenemään. Tonttipinnoissa olen päässyt 64:ään tälle vuodelle. Sadan tavoite rupeaa siintämään jo silmissä!

Tiistain aamuvakiossa ei tullut ihmeitä, normaalit 30 lajia parissa tunnissa. Eli jos ajattelen huhtikuun aamuja niin 35 lajia on täysin mahdollinen, jopa 40 eri lajia. Niin paljon jää aina puuttumaan sellaisia joita eilen näki. Kun vielä lopetan aina tämän vakion n klo 9-10 niin päivän laululinnut eivät ole vielä alkaneet laulelemaan. Lavajärvi antaa aina telkän, lokkeja, kalatiiran, laulujoutsenen. Nyt rupeaa olemaan huhtikuu "lusittuna" ja edessä on toukokuu, uudet haasteet. Tornien taisto on vuotuinen lintutapahtuma johon ottaa osaa lähimain 400 eri lintutornia ympäri Suomen, mekin olemme yhtenä mukana perinteisesti Hämeenkyrön Kirkkojärven tornilla. Siitä seuraavasa päivityksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti