lauantai 20. toukokuuta 2017

Käki kukkuu

Nyt on torstai 18.5. Käki on ollut hyvin aktiivinen ääntelijä, se on kukkunut tuolla radan varressa eli pohjoispuolella. Näin eräänä päivänä kahluriparven joka toi mieleen suokukon, en ehtinyt kiikareilla katselemaan, harmittavasti jäi uusi pihapinna saamatta. Ei auta jäädä surkuttelemaan mokattuja pinnoja, niitähän tulee aina silloin tällöin. Nyt onn jo uusi ja aurinkoinen päivä, lämpöä liki +20 astetta! Kotipihalla puuhastellessa kuulin leppälinnun laulavan ja samaan syssyyn huomasin ainakin yhden hernekertun laulavan, ne olivat hyviä pinnoja 100 lajia "kisaan", minulla on nyt 75 täppää bongattuna kotipihasta.

Vein moottorisahaa huoltoon ja matkalla sinne olin ajaa pyyn päälle. Aikuinen pyy tepasteli yhden mäen alaosassa ja huomasin sen aika ajoissa.. Pyy meni aivan rauhassa, ylväästi tien poikki. Olen havainnut pyitä samoilla paikoilla ennenkin joten se paikka oli kyllä tiedossa.
Nyt täytyy jo kaivaa esille perhoskirja, olen jo useana päivänä nähnt kuinka aikuiset perhoset ovat kaivautuneet esille ja lämpöisen ilman myötä lennähtelevät "perhosmaisesti" kasvien oksilla. Olen nyt nähnyt jo kahdenlaisia perhosia, kunhan saan perhoskirjan pöydälle niin rupevat jo nimetkin paljastumaan, tavallisia päiväperhoja ovat, muistaakseni ainakin nokkosperhonen ja kaaliperhonen, näillä perhosilla on lentoaika jo huhtikuussa alkaen, jopa maaliskuussakin niitä voi nähdä.

Punarinta by Harri Partanen
Päätin illan saunaa odotellessa kerätä lajeja klo 18.30-21.00, sain kasaan aika kivan määrän, 27 lajia. Seuraavassa luettelo lajeista: peippo, punakylkirastas, räkättirastas, kalalokki, kirjosieppo (pesintöjä todennäköisesti ainakin kolmessa lähipöntössä), talitiainen, pajulintu, kuovi, västäräkki, laulurastas, rantasipi, vihervarpunen, sinitiainen, sepelkyyhky, naakka, viherpeippo, töyhtöhyyppä, naurulokki, punarinta, haarapääsky, kurki, käpytikka, joutsen, mustarastas, harmaalokki, isokoskelo, varis.
Näistä on isokoskelo pienellä kysymysmerkillä kun ei ollut kiikareita, sorsalintu kuitenkin. Mielestäni hyvä "saalis" näin iltapuhteella ja saunomisen ohella! Näin vähälumiseen aikaan kun ei pääse hankeen pyörähtämään voi aina keksiä jotain mielenkiintoista.

Nyt alkoi taas se aika kun kertut laulavat ja niiden laulu on hyvin samantapainen, ainakin pensaskertulla ja lehtokertulla. Niiden kahden laulussa on hyvin vähän eroja. Ainakin minulle on niiden laulujen erottaminen ikuinen probleema. Pieneksi ohjenuoraksi olen luonut sen että lehtokertulla on säe pitempi kun taas pensaskertullaon säe lyhyempi. Täysin tähän ohjenuoraan ei voi luottaa mutta suuntaa antava se on. Tänään törmäsin tähän problematiikkaan ja päädyin määrittämään linnun pensaskertuksi, sain vielä näköhavainnon linnusta joka hieman antoi tukea määritykselle.

Rautiainen by Harri Partanen
Samaisena aamuna lensi neljän linnun sinisorsaporukka suoraan talon yli Lavajärvelle päin, niillä tuntui olevan kovasti asiaa toisilleen, sellainen protpotus kuului niiden ohilennon aikana. Sain myös viestin Mäenpään Oivalta joka kertoi nähneensä pikkulokkeja Lavajärvellä jo useana päivänä. Hienoa havaita pikkulokkien jälleen ilmestyneen näille vesille. Kävin vielä Hetan kanssa iltalenkillä ja kuulin
just tontin rajoilla pensastaskun äänen. Sehän kelpasi, pinna taas 100 lajia kisaan, nyt on koossa 77 lajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti