lauantai 6. toukokuuta 2017

Tornien taisto kotikonnuilla 6.5.

Tänään oli valtakunnallinen tornien taisto, ilmottauduin Kirkkojärven torniin mukaan Kurppakomppanian nimellä mutta jäinkin kotikonnuille pitämään oman taistoni. En ollut vielä valmis taistoon mutta enköhän tässä rupea taas palautumaan "normaaliin päiväjärjestykseen". Kurppakomppania sai kasaan 58 lajia, erityismainintaa ei saanut mikään laji mutta päivän ajan oli ollut erittäin vilkasta kahlaajien muuttoa. Listoilla oli kapustarintoja, liroja, valkovikloja, suokukkoja, punajalkaviklo muistaakseni.

Suoritin oman taistoni kotiterassilta käsin, heräsin neljän aikaan ja keitin aamusumpit ja muut tavarat valmiiksi, klo 5.00 olin valmis taistelemaan! Aamun eka ääni olikin päivän pommi, kaulushaikara päästi sumutorvea muistuttavan huutonsa tuolta Ylöjärveltä päin. Tämä ääni ei ollut täysin uusi tonttipinna, olinhan kuullut sen jo aikaisemmin joku vuosi sitten mutta aina se on hieno! Seuraavat äänet olivatkin jo tuttua kamaa tältä keväältä. Tiltaltteja tiputteli ainakin pari eri yksilöä pihan ympäristössä, olin jopa kuulevani pajulinnun äänen ja myös metsäkirvisen laulun tapailua mutta ne äänet jäivät aikalailla auki.

Kaulushaikara (Timo Palomäki)
Yksinäinen sinisorsa lensi pihan yli, hyvä havis kun ottaa huomioon että en päivän aikana nähnyt enää ollenkaan sinisorsaa, päivän muut vesilinnut olivat sitten telkkä (3 k + 1 n) ja laulujoutsen joitakin yksilöitä. Yksi ensimmäisiä ääniä oli myös teeren pulputus samoin Ylöjärven kantilta. Se teeri meni salaukseen.  Lokit tulivat harmaalokkia ja selkälokkia lukuunottamatta, tänään näin myös pikkulokkeja (2 yks) jotka lensivät Lavajärvelle päin. Viime vuonna en nähnyt ollenkaan kotitontilta pikkulokkia!

Sain myös osani Hämeenkyrössä nähdystä kahlaajamuutosta kun havaitsin metsän yllä lentävän kolme pikkukahlaajaa. En saanut näitä lintuja riittävän ajoissa kiikareihin vaan näin ne vasta jälkikäteen joten todennäköisesti täysin uusi tonttipinna jäi saamatta. Se tässä hieman harmittaa mutta tuleehan niitä uusia aamuja. Päivän muut näkemäni kahlaajat olivat tuttuja, rantasipi Lavajärven rannoilla ja metsäviklot tuolla ojan maastossa. Ennen aina havaisemani töyhtöhyyppä pysyi vaiti tämän päivän aikana, yksinäisen kuovin näin kerran päivän aikana.

Teeri (Timo Palomäki)
Petolintupuolella jäin melkein ilman haukkoja mutta yhden ruskosuohaukan pääsin näkemään. Lintu katosi jonnekin päivän sineen joten siitä en osannut ilmoittaa oliko se m vai p. Varpushaukkoja ehdin näkemään kaksi kappaletta jotka tulkitsin olleen paikallisia. Vaikka kuinka haravoin taivaankantta en saanut mitään mainitsemisen arvoista kaukoputkeeni, tulihan sillekin aparaatille käyttöä näin kotioloissa, yleensä se on minulla käytössä muutonseurannassa.

(Haara)pääskystä ei päivääkään kesään, näinhän sitä lausutaan. Näin yhden haarapääskyn päivän aikana ja nyt tätä kirjoittaessani näin toisen kaverin lentelevän tuossa ikkunan takana. Pääskyt ovat kaikille ihmisille oikeita kesän merkkejä, ne viestivät meille kaikille tulevasta lämpöisemmästä ajasta! Vaikka meille kaikille tutun lorun pääskysestä ei päivääkään tarkoittanee näitä pääskylintujen massoja. Päivän kotisaldo oli hieno 43 lajia jota pidän oikein hyvänä määränä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti