torstai 4. toukokuuta 2017

Ekat perhoset

Näin ekat perhoset tänään 4.5. kun tallustelin pihamaalla, näin kahteen otteeseen nokkosperhosen jotka varmasti eivät olleet sama yksilö, sen verran etäisyyttä näillä havaintopaikoilla oli. Perhoset ovat hieno merkki kesästä, se jotenkin lämmitti mieltä!

Nokkosperhonen netistä
Pidin pienen aktiivistaijauksen heti herättyäni klo 8.00 alkaen. Väijyin lintuja kotioloissa ja sain kasaan tarkalleen 30 lajia. Mitään maata mullistavaa en nähnyt, sain kuitenkin yhden uusen lajin tälle vuodelle kun yhytin Lavajärven rannoilta rantasipin. Se oli minulle 65. laji tältä tontilta. Samaan syssyyn havaitsin kaksi metsävikloa jotka olivat todennäköisellä reviirillään, täytynee seurata mitenkä pari soidintelee tänä vuonna sen verran lähellä tämä paikka on.

Rautiaisen laulua täytyy oikein pinnistää korvat oikealle taajuudelle jotta sen erottaa muista laulajista. Tänään kuuntelin varmaan viitisen minuttia yhtä laulajaa ja tulin lopulta siihen päätelmään että kyseessä oli rautiainen. Töitä se kyllä vaatii mutta kyllä se on opittavissa. Toinen pulppuileva laulaja on punarinta jonka äänen kyllä kanssa oppii erottamaan, sen verran yleinen laulaja on kyseessä.

Rautiainen (Harri Partanen)
Merellisistä lajeista sain tänään peruslokit (pois lukien selkälokki) ja kalatiiran sekä telkän ja joutsenen joita varmaankin oli hieman isompi määrä tuolla Lavajärven länsipäässä. En näe sinne kotipihalta mutta ääniä kuuluu. Sitten havaitsin kahdesta eri suunnasta käpytikan rummutusta eli olisikohan tässä kohdin kolme reviiriä? Yksi on aivan tässä pihapiirissä, toinen löytyy Laurilan peltojen suunnasta ja kolmas meiltä pohjoisen kantille.

Muita kivoja lajeja olivat kuovi Laurilan pelloilta, töyhtöhyyppä samoin peltojen suunnasta. Yksinäinen kottarainen lensi pihan yli, olisiko tämä kaveri huomannut sen uuden pöntön jonka ripustin eilen!

Iltapäivän lämmön helliessä sain vielä tälle päivälle ainakin neljä lajia kun talviset linnut kuusitiainen, korppi, närhi, punatulkku ja palokärki näkyivät. Päivän saldona siis oli 35 lajia, en pidä sitä huonona kun ottaa huomioon että aamun parhaat tunnit olin vielä unten mailla. Täytyisi vaan kiskoa itsensä ylös vaikka se uni maistuisi. Seuraava koitos on sitten lauantaiaamuna jolloin olisi tarkoitus taas rykäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti