lauantai 13. toukokuuta 2017

Ruislintu ja bubo

8.5. aamulla kuuli Hakalan Kari yllättävän äänen ennen töihin menoa lumisateessa, ruisrääkkä narisi. Havainto oli hyvin aikainen, liekö Pirkanmaan aikaisin? Ja vieläpä lumisateessa, tuolloin satoi kaiken kattavan lumipeitteen maankamaran ylle, hätäisimmät vaihtoivat jopa talvirenkaat takaisin, lumipeite kylläkin suli päivän mittaan pois joten ne talvirenkaat sai vaihtaa taas kesäkumeihin. Mutta se ruisrääkkä oli tosi kova laji! Saman päivän iltana katselin Suomi-Tsekki peliä ja erätauon aikaan kävin terassilla kuuntelemassa, yllättäen kuulin huuhkajan kumeaa ääntä Ylöjärven suunnalta. Se oli myös aika kiva ylläri. Kävin vielä pelin loputtua varmistamassa onko huuhkain vielä äänessä ja olihan se, nyt se oli siirtynyt hieman pohjoisemmaksi.

10.5. yritin jälleen kerätä haavin "uusia" lajeja, mutta se haavinveto jäi aika ohueksi. Keli oli aika viileä, aamulla klo 5 oli pakkasta 4 astetta, onneksi ei tuullut joten pieni parituntinen ulkosalla meni suht nopeasti.  Sain kasaan 23 lajia parhaimpina ehkä metsäviklo ja tiltaltti. Kahlaaja oli paikallinen yksilö joka heräsi vasta kuuden jälkeen lentäen pihan yli. Tiltaltti oli ainoa "hysy", yksi kappale lauloi innokkaasti heti viiden jälkeen ainakin tunnin ajan. Muuten päivän tai oikeastaan aamun lajit olivat tuttua kauraa.

Keskiviikon matsin jälkeen kävin taas terassilla kykkimässä josko yön ääniä kuuluisi, ainoa uusi ääni oli "pisit". Lehtokurppa on palannut viimevuotiselle reviirilleen.Yöstä tuntui tulevan kuutamoyö, lievää pakkasta ja täysin pilvetön taivas. Olisi ollut hieno yö mennä kuuntelemaan pöllöjä, nyt ne ovat jo muniensa päällä.

Lauantaina 13.5. on tärkeän päivän aatto, Äitienpäivän! Kukka on jo hankittu joten nyt voi olla levollisin mielin. Aamukahvit juotin terassilla lukien päivän sanaa, Mauno Koivisto on edesmennyt.
Aamun lintuhavikset rajoittuvat hyvin pieniin.tuulihaukka joka pyörii reviirillään, kurkipari kaarteli myös reviirillään, tällä kertaa meidän pohjoispuolella. Olen löytänyt joskus kurkien pesän tuolta samoilta seuduila. Pajulinnut laulavat kiivaasti, kirjosiepot ovat myös vallanneet vielä vapaita pönttöjä. Eilen kun kävin illan suussa koirakävelyllä ja tarkastin samalla yhtä pönttöä niin ylltyksekseni siellä makasi tiainen pöntön pohjalla, äkkiä kansi kiinni niin ei tapahdu hylkäämistä.

Olen tässä samalla vilkaissut sääennustetta tuonne Virolahden suunnalle, todennut sen että nyt on keli kohdallaan arktisille muuttajille. Jätän tänä vuonna tämän tapahtuman väliin, olenhan siellä jo käynyt lähes pari kymmentä vuotta katsomassa samoja lintuja. Pieni tauko tekee vaan hyvää. Kyllähän niitä muuttoja vielä ehtii näkemään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti