sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Sateen keskellä

Päivä on hyvin sateinen, märkää ja "mörkkiä", eipä tee mieli mennä ulos kuin pakolliset kuviot.
Rastaita on paljon, pihlajanmarjoja onneksi riittää. Tänäänkin katselin pihan edustalla olevaa marjojen satoa, niitä on runsaasti ja rastaat ovat hyviä löytämään niitä. Odotan vain aikaa kun tilhet saapuvat ahmimaan näitä vitamiinipommeja. Kun vaan rastaat jättäisivät marjoja muillekin linnuille. Olen kylläkin varustautunut talveen laittamalla pihlajan marjaisia oksia kuivumaan varastoon. Niitä voi sitten laittaa lumien keskellä yllätyksenä.

Käytiin katsomassa päivän iskelmätähtiä risteilyllä Tallinnan sataman edustalla, olihan siinä menoa ja meininkiä. Tallinna ei ollut muuttunut yhtään, kävin siellä kävellen lyhyen tunnin lenkin. Näin siellä yhden mustavariksen naakkojen laumassa. Tuon laivan vieressä oli koko ajan lokkeja,
pääasiassa harmaalokkeja, merilokkeja ja kalalokkeja. Joitain pienempiä naurulokkejakin oli metsästämässä itselleen pyörtyneitä kaloja. Laivan seilatessa merellä näin pari hanhiletkaa, ekassa parvessa oli vain n 50 yksilöä mutta toisessa oli jo selvästi enemmän, n 300 yksilöä. Kaikilla oli suuntana etelän lämpöiset vedet.

Nyt tulee pimeä jo varhain, eikä ole luonnon ääniä paljon mitään. Onneksi ei ole, saamme asua täällä hieman sivummalla, vaikka etäisyyttä Tampereen keskukseen ole kuin puoli tuntia. Kunnan katuvalot onneksi palavat tuolla tien varrella.  Eipä sitä muuta valoa kaipaakaan.

Ruokinnan linnut ovat olleet aktiivisia, ei mitään maata mullistavaa, peruslajeja jotka selvästi aktivoituivat sään parannuttua. Talitintit (25) olivat hyvin vilkkaita ja runsaslukuisia. Vain viisi sinitiaista, kaksi kuusitiaista ja hömötiaisen ääni. Pikkuvarpusia näin kymmenen linnun parven, närhiä oli yhtäaikaa kolme kaveria. Niitä saattoi olla enemmänkin mutta kerralla näin vain kolme. Yksinäinen käpytikka käy myös tankkaamassa auringonkukan siemeniä, selvästi odottaen läskinpaloja! Harmittavasti minulla ei ollut kameravälineet valmiina kun näin pihlajanmarjoissa neljä mustarastasta. Siitä tilanteesta olisi saanut oivan kuvan! Pari peippoa, koiras ja naaras ovat myös jäämässä nauttimaan ruokintani tarjoiluista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti