maanantai 23. lokakuuta 2017

Turpon toivossa

Jatkoin haravaointia ja siinä samalla oli hyvä tehdä päivän luontohavikset. Ensimmäisenä pääsin seulomaan isoa urpiaisparvea joka oli pysähtynyt syömään koivujen urpuja. Lintuja oli varmaankin 50 yksilöä mutta aamupäivän ilonamme ollut sumu ei suostunut kaikkoamaan vaan peitti harmaaseen usvaan koko näkökentän. Urpiaiset olivat aivan lähellä koivun latvassa mutta ei niistä saanut selkoa oliko seassa tundraurpiaisia. Ainakaan en löytänyt yhtään ehdokasta, ainoaastaan vatsastaan täysin puhtaan valkoisia oli seassa pari mutta kun ...

Järripeippo, kuva Harri Partanen
Päivän toinen vaikuttava näky oli kun sumun seasta kuulin ison naakkaparven ääntelyä, ääni voimistui ja lähestyi koko ajan. Sumun seasta alkoi näkymään naakkoja, leveä rintama meni aivan ylitseni matalalla. Arvioisin niitä olleen lähes 400 niekuttajaa. Naakkaparvi meni menojaan suoraan W-suuntaan. Taitaa olla aika myöhäinen iso muuttoparvi.

Mandariinisorsa Parikkalasta, kuva Harri Partanen
Nyt mennään maanantaita ja uusi viikko on edessä. Eilen satoi ensi lunta aivan pieni kerros joka suli heti pois, mutta keli on aamusella  niin kylmä että on syytä vaihtaa kesäkumit jo pois ja talvikiekot tilalle, varsinkin jos joutuu lähtemään aamuvarhain liikenteeseen. Poikamme Valtteri teki ison urakan ja säästi meikäläisen selkää ja vaihtoi kolmeen autoon renkaat! Se on nyt taputeltu ja turvallisia kilometrejä itse kullekin säädylle.

Kesän muistoja, kuva peiposta poikasesta by Harri Partanen
Linturintamalla on hiljaista, jopa niin että tekisi mieli kiljaista! Eiköhän kohta ala jo vilinä ja vilske kun linnut kaivautuvat esiin ja täyttämään varastojaan. Sitä odotellessa. Näin ainoastaan pienen vesilintuparven (n 10 yks) lentävän, jäivät määrittämättä.

Touhusin jälleen haravan kanssa pihassa, urpiaisparvia lenteli parikin kappaletta mutta eivät jääneet pihan puihin vaan lensivät W-suuntaan. Olisi hauskaa seuloa parvea ja löytää sieltä turpo eli tundraurpiainen. Aamun ensitöikseni laitoin lintuveljilleni viestiä jälleen koittavasta lintukisasta. Marraskuu on hyvä aika etsiä tänne jääviä tai myöhästelijöitä. Haastoin kurppakomppania nimissä "Movember"-kisaan jossa kerätään mahdollisimman eri lintulajia. Viime vuonna taisin jäädä tavoitteestani 50 lajia aivan hiukan. Kisa alkoi hyvin mutta sitten muistaakseni iski lievä kisaväsymys ja lajimetsästys jäi vajavaiseksi. Pääasia on että sain itseni liikkeelle. Teen jälleen listaa lajeistani tänne blogiini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti