perjantai 20. lokakuuta 2017

Sateet hellittivät

Aloitan tämän kirjoittamisen jo maanantai-iltana, takana päivä kaupungilla enkä ehtinyt ollenkaan tarkkailemaan pihan touhuja. Hain samalla lisää auringonkukkaa, vielä kun "ehtisi" käymään Palviportilla hakemassa läskiä puun kylkeen verkon alle tai sitten jos kietoisi sen läskin verkkoon?
Sitten olisi talven kannalta ruokinnan tarpeet kunnossa.

Töyhtötintti Timon kuvaamana 
Nyt on läskit kunnossa ja muutenkin rupeaa olemaan "ready" talvikylmän tuloon. Ruokinnalla on hyvää vilinää, pääosin vierailijat ovat tallareita, sinitiaisia ja pikkuvarpusia. Sekaan mahtuu aina jotain kivaakin. Neljä peippoa (2 k + 2 n) ovat jo olleet useana päivänä mutta ei tänään torstaina, ovatko jo lähteneet muutolle? Näiden pohjoinen serkku, järripeippo ilmestyi sen sijaan auringonkukkaa syömään. Järripeippo on aina piristävä ilmestys! Rastaita lentelee tuhka tiheään, olenkin summannut 4 mustarastasta parhaana päivänä, Räkättejä on kyllä enemistönä heidän sukukunnastaan. Kai ne viihtyvät niin kauan kuin pihlajassa marjoja riittää.
Hömötiainen Timon kuvaamana

Laulujoutsenen  (18 yksilöä, kaikki vanhoja) hienon auran näin tänään aamusella taivaalla, niiden suuntana oli etelän kantti. Se on jotenkin "lohdutonta" kun joutsenet lähtevät, niiden jälkeen tulee aina kylmää. Toisaalta kun ne ovat lähteneet eteleän hieman lämpöisempiin vesiin on se aina merkki siitä että kohta ne tulevat takaisin. Näin se vuodenkierto menee. Olkoonkin siinä välissä lunta ja tuiskua, pakkasta ja viimaa. Kaikki ne on "kärsittävä" jotta taas pääsee nauttimaan upeasta keväästä!!

Hippiäinen
Tässä on vielä paljon tätäkin syksyä koettavana, nautittavana. Täytyy vaan kiertää aikaratasta sellaiseen asentoon jossa saa ja osaa nauttia tänäänkin paistavasta auringosta. Todella hieno sää tehdä pihahommia, haravoida nurmikkoa puhtaaksi puista pudonneista lehdistä. On se vaan kova homma, hiki ei aivan yllätä mutta ei paljon muutakaan. Lintuhavannoista ei ole paljon kerrottavaa, normaalit ruokinnan vieraat pyörivät vilkkaana koko ajan, saa olla tarkkana että jos kuuluu joku outo ääni!

Vihervarpunen Timon kuvaamana
Nyt rupeaa olemaan koko piha haravoitu, sen huomaa kropassaan kun ei ole enää nuori, kylläkin mieleltään mutta se ei auta yleisvointiin. Täytyy levätä yksi päivä jotta olo hieman "priskaantuu" samalla voi tehdä lintuhavaintoja!

Eipä voi itselleen mitään, piti viettää lepopäivää mutta tartuin haravanvarteen ja tein puolen tuntia pientä siistimistä. Toki jäi vielä muillekin päiville mutta niillä ei ole kiire! Katsoin hiirenloukut ja yksi tuli, vein sen tuhkatynnyriin. Eiliset saaliit jäivät pihatantereelle ja ne olivat yötä myöten hävinneet?? Joko meidän koiruus on ne napannut taikka sitten joku yöllinen vieras, esim pöllö tai sitten harakka, mene ja tiedä! Kuitenkin olivat hävöksissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti