keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Maaliskuu koittaa

Maaliskuu alkaa hyytävän kylmässä pakkassäässä, päivittäin on mittari alle -10 asteen lukemissa, jopa -20 asteen lukemat eivät ole harvinaisia. Öisin päästään (tai pikemmin joudutaan) kärvistellään -25 asteen lukemissa. Nyt on puunkulutus kovaa! Lämmityspuut alkavat loppumaan liiteristä, tai eihän nyt aivan vielä lopussa ole mutta kovasti "pohja" näkyy ja kylmät ilmat vaan jatkuvat.....

Nyt kysytään talviruokintaa, linnuilla on huutava pula riittävän energiapitoisesta ruoasta. Päivittäin on pikkuvarpusia  ( n 25) ja keltasirkkuja  (n 20) tuolla eturuokinnalla. Käpytikka  on ahkerasti myös vieraillut, närhi (2), harakat (2-3) ovat myös käyneet hakemassa einettä yhdessä naakkojen kanssa. Tavalliset tiaiset (tali n 15, sini n 15) pyörivät myös pivojen seassa. Kuusitiainen kuuluttaa myös olemassa oloaan. Siinähän ne talvilinnut ovatkin, nyt vaan odotetaan keväisiä muuttajia!

Lavajoen joutsenet by Hannu Järvinen
Vielä ennen maaliskuuta täytyy tämäkin kokea, kauden kylmin ilmamassa on iskeytynyt Suomen päälle. Säätila on päinvastoin kuin normaalisti. Nyt on etelässä pirun kylmää ja pohjoisessa taas lievää pakkasta. Lavajoella on talvehtinut onnistuneesti joutsenperhe jota on ruokittu kauralla, Mäenpään Oiva on yksi hyväntekijöistä,hänen kuvansakin on tässä jutun yhteydessä. 18 sinisorsaa on myös Sirkan sillalla joutsenien kanssa. Kotiruokinnalla ovat linnut vähissä, ainoastaan pivojen tsilputtava parvi (n 20) iskee syötävää kupuunsa. Kaikki pikkulinnut hakeutuvat heti auringonsäteiden alaiseksi kun vaan on mahdollista, joko puskien ylimpien oksistoon tai sitten varaston katon reunalle, siinä ne olla kököttävät paisteessa ja nauttivat lämmöstä.
Toinen joutsenkuva on Järvisen Hannun taltioima samaisista linnuista, näissä kuvissa näkyy hyvin sitä ympäristöä missä joutsenperhe viettää talveansa.
Lavajoen joutsenet by Oiva Mäenpää
Kuulas pakkassää jatkunee vielä tämän viikon mutta sitten pitäisi pakkasherran hellittä otettaan ja päästään normaalinpaan kevääsen. Pari hömötiaista on vieraillut ruokinnan ympäristössä, samoin kuin kuusitiaiset ovat olleet äänessä. Hyvin normaalit talvilajit ovat esillä, pikkuvarpusia, keltasirkkuja, talitiaisia, sinitiaisia, harakoita sekä nyt näkymättömissä olevia närhiä, naakkoja, viherpeippoja ja punatulkkuja.

Juuri kun olin saanut tekstin ulos niin tuli yksi varpushaukka, todennäköisesti koiras joka pelotti linnut ruokinnalta ja sen hävitessä näin sillä jaloissa yhden sinitiaisen raadon roikkuvan. Toisen kuolema on toisen elämä, raaka totuus luonnosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti