sunnuntai 4. maaliskuuta 2018

Lavajärven laskenta 4.3.2018

Tehtiin Isokivijärven Karin kanssa talvilintulaskenta näin viime metreillä tälle kaudelle. Aamulla oli treffit Komin päässä puoli yhdeksän aikoihin mutta omat aamukahvit venyivät varttin verran joten lähtöaika oli 8.45. Sehän sopi aivan hyvin Karille, saatiinhan pakkaslukemat hieman hellittämään. Aamupakkasmittari näytti reippaat -20 astetta. Rapsakka keli näin lämpöiseen tottuneelle kulkijalle, kyllä siinä hengitys höyrysi eikä paljon tehnyt mieli olla ilman hansikkaita! Se on kylläkin pukeutumiskysymys ja kelillä kuin kelillä pärjää kun vaan laittaa kerroksia riittävästi.

Saimme aika hyvin metsätiaisia kasaan jo alkupäässä matkaa, hömötiainen (8) oli yllättävän runsaana esillä, töyhtötiaisia (3) tuli myös pariin otteeseen, kaksi töyhtistä oli puun latvassa ja yksi lauloi myöhemmin. Palokärjet (3) olivat myös reissun alkupuolella, yksi palokärki tuntui naulaavan yhtä vanhaa pökkelöä aika kuuluvasti. Käpytikkoja (13) oli myös alkupäässä tai sitten ne eivät rummutelleet puolen päivän aikoihin. Harmaapäätikat (2) näimme niiden lentäessä ylitsemme, oli hieno havaita nekin aika varhaisessa vaiheessa. Yksinäinen pyy yllätti meidät Veittolan mutkassa samoin lentäessään ylitsemme.

Lavajoen joutsenet (Oiva Mäenpää)
Lavajoella viettää talveansa 4 joutsenta, 2 aikuista ja 2 nuorta ovat jo selvinneet näistä paukkupakkasista hyväntahtoisten ihmisten ruokinnan avulla. Koskikara oli saanut itselleen toisen lajikumppanin, olihan siellä ollut pieni aika sitten jopa kolme karaakin!

Varpushaukka tuli laskentaa mukaan aivan laskennan lopussa kun se yritti saalistaa ruokinnalta mutta veti tyhjän nuotan. Samainen (?) varpushaukka on jo kertaalleen saanut tältä ruokinnalta yhden sinitiaisen. Ruokinnalle oli turha odottaa pikkulintuja pedon vierailun jälkeen, vaikka jokainen hetki on käytettävä ravinnon hankkimiseen. Luonnossa vallitsee aika raaka vahvemman laki!

Urpiainen oli hieman kadoksissa, vain 4 yksilöä (kuva T palomäki)
Laskenta loppui klo 15.00 jolloin pakkasmittari näytti siedettävää -7 astetta. Talvipäivä ulkosalla oli jälleen hyvin antoisa, taas ollaan yhtä kokemusta rikkaampia. Kevättaivas oli päivän aikana vielä aivan tyhjä mutta kyllä näin sään lämmetessä sinne saattoi hyvin kuvitella joitain isoja pisteitä, näin ainakin toivottiin kummankin laskijan toimesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti