maanantai 20. helmikuuta 2017

Kevätlaskenta Takamaalla

Teimme Takamaan lintulaskennan 20.2. Meitä oli aluksi kaksi laskijaa ja loppumatkasta, noin puolessä välissä saimme yhden laskijan vielä mukaan. Miika, Antero ja meikäpoika kolusimme Takamaan perinteisen "vanhan koulun lenkin" hyvässä säässä, lämpötilan keskiarvoksi sain -1 astetta. Vaikka pilviä oli koko päivän taivaalla, se ei haitannut näkyväisyyttä, loppumatkasta saimme hyvin pienen lumisateen eikä sekään haitannut. Joten saimme talustella aivan upeassa kelissä. Miika ja Antero kävelivät ja allekirjoittanut tuli reissun potkukelkalla.

Meillä on ollut tapana juoda ekat kahvit uuden tein ylikulkusillalla. Siihen mennessä oli lintujen määrä ollut aika hyvä, lähelle parikymmentä lajia eikä oltu vielä puolessa välissä! Sillalta Miika huomasi yhden ison lintuparven joka valitettavasti lensi liian matalalla eikä ollut näkyvissä kuin hetken. Laji jäi tästä syystä arvoitukseksi, se saattoi olla pulmusparvi matkalla pohjoiseen tai sitten urpiaisparvi? Kuitenkin parvi jäi meitä kovasti mietityttämään ja harmittamaan.

Kukahan tähänkin pönttöön tulee?
Päivän lajimestaruuden voitti sinitiainen, 117 kpl, seuraavana oli talitiainen, 104 yksilöä. Pronssitilaa ei jaeta vaan todetaan että tämä aikaisemmin mainittu ja määrittämättömäksi jäänyt lintuparvi (50) ja pikkuvarpuset (49) kisasivat tasaisesti. Mielenkiintoisia lajeja olivat myös tiklit (2) ja isolepinkäinen (1). Myös koskikara (1) oli purollaan, yksinäinen räkättirastas oli kiva laji. Harmaapäätikka (2) on selkeästi yleistynyt laji joka on vuosi vuodelta lisääntynyt. Muistelimme paikkaa jossa näimme ekan "hapätin". Pyrstötinttejä näimme kaksi parvea, 5+8 lintua. Nämä tiaiset ovat aika hauskoja veijareita kun niitä näkee. Palokärkiä näimme tai paremminkin kuulimme 4 kaveria, yksi tosin nähtiin aivan tien vieressä kaatuneen haapapuun rungolla, on se iso lintu! Pikkuvarpusten serkkua varpusta näimme 8 yksilöä, se on aika iso määrä kun muistaa miten piva on vallannut näitten elinalueita. Näimme päivän aikana melkein 550 lintua, lintusumma on aika hyvä. Lajimääräksi tuli 24, se on kevään korvalla ihan hyvä, oikeastaan aika mukava kun ottaa huomioon että lajeista jäivät puuttumaan töyhtötiainen, pyy, hippiäinen.

Hakalan Karin tekemä pönttö
Aamulla kotona herättyäni ennen seitsemää kävin kuuntelemassa aamun ääniä ja varpuspöllö vihelteli tuolla Laurilan aukean suunnilla. Sen viheltely tuntui olevan aika aktiivista eli siellä ollaan tosissaan tartuttu toimeen ja yritetään ilmoittaa naaraalle pesintävireydestä. Toivottavasti tulevat pienokaiset saavat riittävästi ravintoa ja viheltijöiden tulevaisuus on turvattu.

Siitä huomaa että on kevätlaskennasta kyse kun puheenaiheet sivuavat hyvin voimallisesti tulevan kevään tapahtumia, niiden kalenteriaikoja sekä muuta tulevaisuuden pohdintaa. Eteenpäin on elävän mieli! Vielä tässä on paljon puita poltettavana ja pinottavana ennen kuin päästään näistä lumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti