sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Harjunmäen avaus 19.3. ja pöllöt 18.3

Nyt on pakko kirjoittaa heti kun asiat ovat vielä tuoreessa muistissa. Herra huuhkaja huhuili hienosti yön pimeinä tunteina 18.3. ja vieläpä aamulla 19.3. kun lähdimme Helgen kanssa Harjunmäen avaukseen. Ison pöllön lisäksi kuulin yöllä vielä helmipöllön availevan ääntään, kuitenkin sen verran selkeästi että lajin saattoi tunnistaa! Nyt sen sitten sain kauan kaivatun helmarin! Vieläpä lehtopöllöt säestivät innokkaana omien reviiriensä puolesta. Oli oikein upea pöllöjen sää.

Varpuspöllö by Timo Palomäki
Vuosi sitten kävime Harjunmäellä samoihin aikoihin maaliskuun loppupuolella ja tänäkin vuonna Hanskin innoittamina lähdimme korkkaamaan kevään staijipaikan, oli vielä luvattu oikein mukavaa säätä, ainoastaan pohjoistuuli ehkä hieman esti pikkulintuja "ryntäämästä" tänne Pirkanmaalle. Lajien suhteen saimme aika mukavasti kasaan lintuja. 26 eri lajia joka on näin varhaiskeväälle aika sopiva määrä. Hienoimpana lajina oli maakotka (1) joka löytyi paikallisena jossain etelän kantilla, samaan kellonlyömään saimme myös toisen kotkalajin, merikotkan joka lähtikin muutolle. Tästä haviksesta innostuneena staijasimme ahkerasti ja pian saimme toisen mekon joka myös oli muutolla. Tämä viimeinen oli vielä nuori yksilö.
Päivän petobuumi täydentyi vielä todennäköisesti muuttavalla hiirihaukalla ja sitten vielä saimme yhden varpushaukan länsipuolelta joka tulkittiin paikalliseksi yksilöksi.

Merikotka Hämeenkyröstä (Timo Palomäki)
Palokärki kuikutteli ahkerasti ja rummutti puita aamupäivällä, sen huutelua täytyi kuunnella tarkasti silä tiesimme siellä olevan myös harmaapäätikkoja. Hapätin saimme listoillemme vasta lajina nro 18, jopa kaksi kappaletta joita saimme ihailla kaukoputkilla.  Sepelkyyhkyjä näimme yhteensä n 15 yksilöä viidessä parvessa. Näistä oli 5 aamun ekaa seplua matkalla pohjoiseen mutta vähitellen niidenkin muuttosuunta vaihtui etelän puolelle, olisivatko linnut aistineet tulevan matalapaineen?
Pulmusen ääntä pääsimme kuulemaan pari kertaa mutta itse äänen aiheuttaja jäi näkymättömiin.
Harjunmäki on hyvä paikka kuulla teerien soidinta, tänään arvioimme keväistä pulputusta pitävän parisen kymmentä lintua. Teerien soidin oli aamun tuntien voittopuolinen äänimaailman värittäjä.

Päivän kovimpana havaintona makustelimme maakotkaa joka näkyikin hienosti. On uljas lintu. Mako oli varmaan jollain haaskalla yhdessä merikotkan kanssa. Linnut nousivat samoilta paikoilta ylös meko jatkoi lentoaan muutolle mutta maakotka jäi vielä paikalliseksi, emme ainakaan havainneet linnun jatkavan muutolle. Maakotka teki kovan vaikutuksen porukkaan, saimmehan siitä jälleen uuden muuttajan Harjunmäen listoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti