sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Lehtopöllön huudellessa

Nyt on lumisateet ohi ja sää lämpenee selkeästi, taitaa tulla kevät! Lehtopöllö tuntuu olevan hyvin aktiivinen kaveri soidintamaan, olen useana iltana kuullut sen ja viimeksi tänään lauantai-iltana. Mitään muita pöllöjä ei ollut äänessä tai parempi sanoa että meidän terassille ei kuulunut muita pöllöjä, olihan niitä kuultu täällä Lavajärvelläkin päin, Komissa oli ollut helmipöllö äänessä joskus ilta yhdeksän aikaan, sääli että en kuullut sitä tänne. Helmipöllö olisi kiva kuulla pitkästä aikaa.

Helmipöllö
12 pv oli jälleen hieno aamu. Hyvin nukuttu yö takana vaikka sielussa poltteli että olisko kannattanut herätä yöllä kuuntelemaan pöllöjä mutta kun ei jaksanut herätä. Illalla viimeisenä yön äänenä oli lehtopöllö joka olisi saattanut merkitä muidenkin pöllölajien soidinvirettä. Heti kuitenkin aamulla seiskan jälkeen menin terassille kuuntelemaan ja kuulinkin aika kivan keväisen äänen, teerien soidinpulinaa Laurilan peltojen takaa, hieno ääninäyte! Samoin sain kevään ensimmäisen räkätin ääninäytteen, yksinäinen räksä äännähti rantapusikoissa. Samoin kuulin tälle keväälle ekan tiklin. Nyt on sellainen sää että lintuja tupsahtelee näille leveysasteille aika tiheään.

Merikotka
Tuolla Komin suunnassa on ollut myös viirupöllö äänessä, valitettavasti vain suunnassa SW eli meidän kannalta huonossa suunnassa. Nyt tuntuu todella olevan pöllöjen juhla-aikaa, ravintoa riittää ja pesimisvire on huipussaan. Hyvä niin, saadaan uusia yksilöitä mikäli ravintotilanne säilyy nykyisen kaltaisena. Tänään sunnuntaina iltapäivällä sain vasta eka joutseneni kun yksi laulujoutsen kierteli Lavajärven päällä!  Tiklejä näin viiden parven. Mustarastas, koiras yksilö vieraili ruokinnan alla, hienoa nähdä! Tänään on kevät puhjennut!

Huomenna saan hienon avun kun naapurin mies tulee moottorisahalla auttamaan puiden kaadossa. Ari on pitkän linjan lavajärveläinen ja aina valmis auttamaan, hienoa että hän ehtii talkoisiin huomenna. Saapas nyt nähdä mitä saadaan aikaan, uskoisin että paljon isoja leppärunkoja kaatuu. Sitä työtä kyllä riittää. Epäilen että siinä touhussa ei paljon ehdi linturintaman kavereita tihruilla. Kyllä ne tiput osaavat tänne itsekin!

Tämän jutun kuvana käytän hienoa helmipöllön kuvaa jonka on Harri Partanen kuvannut itä-Suomessa. Toisena kuvana on merikotkan kuva Hämeenkyröstä Timo Palomäen ikuistamana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti