maanantai 6. maaliskuuta 2017

Nokian laskenta 4.3.2017 ja muuta

Teimme Nokian Naulonvuoren laskennan todella hyvässä säässä. Aamulla pakkasta joitakin asteita ja keskipäivää kohti mentäessä lämmöt putosivat nollan pintaan. Taivas oli aluksi pilvessä mutta keskipäivän hujakoilla taivas oli pilvetön ja aurinko paistoi. Voisiko parempaa säätä saada? Meitä oli neljä urjoa, Kari, Hanski, Antero ja meikäläinen. Tutusta porukasta jäi uupumaan Helge joka poti kotonaan. Hän oli hengessä mukana!

Lintukattaus alkoi heti lähtöpaikalta täyttymään normaaleilla lajeilla, talitiaisia, sinitiaisia, viherpeippoja näin alkumetreillä. Normaalit punatulkut, tiaiset, ja muut talvilinnut tulivat kirjoihin ja kansiin.Laitan loppuun yhteenvedon päivän lajeista mutta tähän kohtaan on ehkä hyvä jostain lajeista mainita.

Yksi laji on sellainen jota ei nähty mutta ansaitsee tulla mainituksi. Valkoselkätikka oli vieraillut yhdellä "tutulla" ruokinnalla josta olemme aina saaneet paljon lajeja. Siellä oli vanha ruova äänessä ja hän kertoi että vaseti oli käynyt edellisinä päivinä mutta tänään ei ainakaan vielä. Olimme tämän jälkeen  hyvin tarkkoina kaikkien tikkojen suhteen mutta emme saaneet vasetista mitään jälkiä joten tyydyimme siihen että vaseti on levinnyt tännekin päin.
Siinä oliva puut pinossa

Merikotkia nähtiin aika hyvin yhteensä 4, näistä kaksi otti korkeutta kaarrellen mutta ei niillä ollut vielä selvää muuttosuuntaa, tämä oli suora lainaus Hakalan Karin ilmoittamisesta tiiraan. Päivän toinen selkeä muuttaja oli tuulihaukka koiras yksilö joka nähtiin ensin lennähtävän ja laskeutuvan erääseen puuhun ja hetken kuluttua jatkavan matkaa suoraan pohjoiseen! Hieno havainto keväisestä muuttajasta. Harmaapäätikkoja näimme kaksi eri yksilöä, toisen tutulla ruokailupaikalla jossa paistoimme makkarat ja toisen aika pian sen jälkeen.

Tämä päivän tärkein tapahtuma oli lastemme serkun Evitan 18-vuotispäivä, hyvät oli kekkerit! Käytiin myös leirirannassa kylän juhlassa, oli hauska nähdä uusia ja vanhoja tuttuja, ruokailla tutusti lautasella maittavaa hernesoppaa, kiitos aktiivisille kyläläisille tapahtumasta. Siellä ollessa havaitsin kuusitintin laulavan koko ajan lähimaastossa ja jotkut kertoivat nähneensä laulujoutsenia lentävän kohti pohjoista. Hyvää aktiivisuutta! Päätän sunnuntaipäivän lueskelemalla Jorma Tenovuon blogia jossa hän kertoi että kevään kauniit päivät eivät ole otollisia muutolle, varsinkin jos ei tuule etelän kantilta. Tänään sunnuntaina täytyy vielä käydä ennen peittojen alle kömpimista kuuntelemassa pöllöjen mahdollista ääntelyä.

Koskikara Parikkalasta päin (kuva Harri Partanen)
Nyt näyttää siltä että en tähän lähtöön saa noita tarkempia tietoja laskennan linnuista joten ne jäävät nyt valitettavasti puuttumaan. 23 lajia me kuitenkin saatiin kasaan tällä hyvin paljon muuttuneella reitillä. Aukeaa riitti, ei ollut enää niitä vanhoja metsiä, vain varjot niistä upeista kuusikoista ja honkapuista. Kaikki muuttuu, se vaan täytyy uskoa vaikka sieluun sattuu. Eivät varmaan nokialaiset ihmiset ymmärrä minkälaisen upean, vanhan ulkoilumaaston he ovat menettäneet! Päivän retken aikana useasti näitä maastoja kaivattiin. Onneksi Pyhäjärven jäät kannattivat, sehän antaa meille suoran reitin eikä tarvi kiertää teitä pitkin. Pyhäjärvellä näkyi olevan toistakymmentä pilkkijää istumassa auringonpaisteessa!

Ennen nukkumaan menoa kuulin lehtopöllön soidintavan Komin suunnasta, epäilen sen virittelevän lauluaan Kurjenvuorella. Päivän ahkerointi oli oikein hyvä, 4 h ja jälkeä tuli. Tein jopa naapurin Johannalle hieman leppiä kun hänen mailtaan siivosin vähän. Päivä oli mitä parhain, aurinko paistoi täysin siniseltä taivaalta eikä tuullut mainittavasti. Sain oikein raitisilmamyrkytyksen! Illan kruunaa hyvä sauna, sen olen ansainnut.

Ruokinnalla pyörii kymmenkunta tali ja sinitiaista, yksi kuusitiainen ja pikkuvarpusia (3) Aamulla näin eturuokinnalla ihmeellisen ruskean möykyn joka tuntui hieman liikkuvan. Hetken kuluttua se vilahti maaston kätköihin, se oli myyrä? Nythän niitä on kun pöllöt pesivät! Lintuhavaintoihin voi lisätä tältä päivältä yksi muuttava merikotka, satuin juuri oikeaan aikaan katselemaan taivaalle kun katseeni kiinnittyi tähän liitävään kotkaan. Se tuntui menevän jostain Lavajärven länsipään päältä., harmi kun ei ollut kiikareita mukana! Linnun tarkempi määritys jäi tekemättä. Meikäläisen kolmen kärki muodostui tänä vuonna mustarastaasta, tuulihaukasta ja merikotkasta, aika kivat lajit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti