torstai 2. maaliskuuta 2017

Mustarastas oli eka

Kevään muuttajista oli mustarastas ensimmäinen jonka näin! Tai mistä sitä tietää noista pienemmistä tsirkuttelijoista tai sitten ne yli kymmenen korpin muuttoparvi(?) jonka näin tässä joitakin päiviä sitten. Väliäkö sillä minkä linnun näkee, pääasia on että nyt on kevät! Etelä-Suomen rannikolle on tullut jo vaikka mitä ja kohta ne kiiruhtavat tännekin.

Ojan raivuussa olen edistynyt aika hyvin, nyt ovat vuorossa hieman isommat leppärungot. Pari tunnin rupeamia olen paiskinut päivittäin ja kyllä siellä rupeaa olemaan monta kuormaa leppärunkoja. Se on kaikki eteenpäin ensi talven puiden keräämiseksi, olen jo "tilannut" hieman parempaa puuta. Kevät on aina kovaa puiden tekemisen ahkerointia ja niistä pääsee nauttimaan sitten talvella. Aina se on taas kumminkin edessä.

Nyt täytyy olla tarkkana tuolla työmaalla näiden kevään muuttajien suhteen, pitää hieman pitempiä lepotaukoja ja tietenkin jossain ylempänä niin voi samalla katsella muuttajia. Kotkien aika on käsillä ja ne voisikin huomata kun ne kaartelevat. Täytynee viedä kiikarit mukanaan jotta sitten lepohetkellä voisi hieman katsella taivaalle.

Tuolla Komin suunnalla ovat olleet pöllöt hyvin aktiivisia. Isokivijärven Kari oli kuullut jo alkuillasta varpuspöllön ja lehtopöllön. Mäenpään Oivalla kotipöllö, lehtosellainen oli ollut hyvin aktiivisella päällä ja tästä innostuneena kävin illan tullen terassilla kuuntelemassa yön ääniä. Eipä niitä ääniä ollut paljon, vain yksi lehtopöllö ilmaisi olemassaoloaan kerran ja sitten nämä autot pitivät omaa hurinaansa! Olin aivan kuulevinani kerran huuhkajan huutamisen suunnasta S. Valitettavasti ääni jäi vain yhteen kertaan joten määritys jäi epävarmaksi. Se olisi ollut kova havainto! Komissa oli ollut vielä ennen puoltayötä äänessä helmipöllö jonka Kari oli kuullut. Huutaisiko se tänne asti? Helmarin puputus olisi hieno kuulla kotiterassille.

Voi vietävä tuota kevään keliä! Taivas pilvessä, tuulee joltisen laisesti ja satelee pieniä "kintaita". Täytyy nyt vaan muistaa että kaikki on kotiin päin, joka ainoa märkä ja vetinen sää. Keväällä kun sataa uutta lunta vanhan päälle (kuten just nyt tapahtuu) niin uusi ja märkä lumi sulattelee vanhaa pois ja tekee tilaa kevään väreille. Pian täytyy mennä viemään pöntöt metsikköön, niitä löytyy neljä haapapönttöä jotka ovat kaikki hieman eri lajeille. Eihän tässä nyt kovin kova kiire ole mutta aikaa se vaatii ja viitseliäisyyttä. Pöntöt kannattaa vetää pulkalla niin saa ne menemään kaikki kerralla.

Tässä samallakun lopettelen tätä kirjoitusta niin vilkaisu ruokinnalle kertoo että kymmenkunta sini-, samoin talitiaista ovat innokkaana syömässä evästä. Sitten sieltä löytyy kaksi hömötiaista ja yksi kuusitiainen. Käpytikka koiras pelotti kaikki tiaiset lentoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti