perjantai 23. maaliskuuta 2018

Odottavan aika on pitkä

Mustarastas tuli ilokseni näin kevään ensimmäisenä muuttajana tai oikeastaan lintu tuli paremmin esille. Mura on näkynyt nyt melki päivittäin, vielä ei laulua kuulu mutta eiköhän sekin ala kun säätila hieman lämpenee. Naakkoja on ollut ruokinnalla reilun kymmenen parvi läskinpalojen kimpussa, siinä sivussa tehdään selvää myös taleista. Myös orava on aamun ensimmäisinä tunteina automaatilla.

Maaliskuun päivät ovat kuluneet pöllien kimpussa. Kyllä nyt kelpaa kun ne pöllit ovat jo kotipihassa. Vaikka olen sanonut että koivupölli menee aivan helposti halki jäätyneenä on siinä kuitenkin vielä sitkeyttä, ei oikein uskoisi mutta apuvälineitä on käytettävä.  Työnteon ohessa kuulin kuinka mustarastas viritteli lauluaan, sehän on selvä kevään merkki. Nyt on jälleen ruvettu julkaisemaan lintusäätiedotetta joka sekin jo lupailee sopivampaa säätä ensimuuttajille. Nyt vaan täytyy olla kaikki hoksottimet herkkinä.Tänään on maaliskuun 21 päivä, eilen oli kevätpäivän tasaus eli päivä ja yö olivat yhtäpitkät.

Tänään keskiviikkona oli puitten vuoro, siinä sivussa koko ajan hoksottimet hereillä mutta eihän ollut mitään liikettä. Odottavan aika on pitkä! Vieläkin täytyy tyytyä normaaleihin talvilintuihin, ainoastaan kolme korppia olivat hyvin korkealla, lensivät kylläkin "väärään" suuntaan, länteen. Naapurissa asuva vaimon sisko kertoi että tuttu lehtopöllö oli huhuillut vielä illan tullen. Pöllö on asunut siinä pöntössä jo useana vuonna, hienoa että se tuntuu löytäneen myyriä riittävästi, samalla sillä pesimisvietti valtaa. Täytynee tässä jonain iltana käydä terassilla kuuntelemassa tätä kissapöllöä!

Torstain ohjelma on toistoa alkuviikolta, puitten kanssa rehaamista. Lintumaailma on kevättä myöskin odottava. Nyt näiden tuttujen talvilintujen ohelle on ilmestynyt mustarastas, joka tänäänkin näyttäytyi pariin otteeseen. Sitten kuulin kuinka laulujoutsen lenteli Lavajärven päällä, lienevät niitä joutsenia jotka talvehtivat onnistuneesti Lavajoella. Sekin on hieno lisä tähän äänimaailmaan. Täytyy oikein ihmetellä mistä tuota lunta oikein riittää, nytkin satelee kevyttä lunta aikalailla. Laitoin pressut puiden päälle, eiköhän tämä lumi sula kunhan tuo mollikka rupeaa lämmittämään.Yksi varma merkki keväästä on se kun birdlife laittaa eri lintutornit hakuun tornien taistoa varten. Kurppakomppania on perinteisesti ollut Hämeenkyrön kirkkojärven tornilla ja varasin sen tornin jälleen meille. 5.5. on tarkka päivä tälle leikkimieliselle taistelelulle.

Lavajoen kuolleet joutsenet (by Oiva Mäenpää)
22.3. tapahtui ikävä törmäys laulujoutsenille Lavajoella. Sinne oli lentänyt joitain uusia joutsenia ja nämä talvehtijat olivat näistä vieraista "ilahtuneita", tuli pientä lentelyä, kaksi joutsenta oli joutuneet väärälle lentouralle ja näiden matka oli katkennut. Toinen näistä uhreista lienee talvensa joella viettäneistä. Kuvassa jonka sain Oivalta ovat nämä uhrit. Näiden joutsenten eteen paljon tehneet ruokkijat ansaitsevat kyllä joutsenmerkin ansiokkaasta uurastuksestaan.Näihin sankareihin lukeutuvat Hannu Järvinen, Kirsi Meriläinen ja Oiva Mäenpää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti