tiistai 27. maaliskuuta 2018

viikko 13

Eivät ole pöllöt huhuilleet viime aikoina, en ainakaan itse ole kuullut. Lehtopöllö on tuolla länsipäässä järveä pitänyt jonkinlaista metelöintiä mutta en ole ollut terassilla korvat auki. Hämeenkyrössä on kuultu varpuspöllön viheltyä sekä lehtopöllöä. Kyllä ne alkavat omat huhuilunsa kunhan keli hieman lämpenee, näin ainakin toivon.

Näin tänään kaksi urpiaista ruokinnalla, ne eivät ole aivan jokapäiväisiä vieraita. Pakkassäät yöaikaan jatkunee ainakin tämän viikon joten muutto on pysähdyksissä. Nyt kun kevätsää on muuttunut talvisääksi tulee aikaa vietettyä ehkä hieman enemmän sisätiloissa, tulee kirjoitettua tätä blogia, ihmeteltyä kevään viivyttelyä. Luontohavikset jäävät aika vähiin, mitä nyt ikkunan läpi tulee nähtyä. Tänään urpiaisten lisäksi ilmoitin tiiraan yhden mustarastaan, koiras keltanokkaisena kärkkyi rasvatangolla jos käpytikka jättäisi sillekin jotain. Yksi kuusitiainen kävi myös nappaamassa auringonkukan siemeniä.

Päivittäinen vieras hömötiainen (kuva T Palomäki)
Tänään (su) oli vuorossa yllätys yllätys puitten hakkaamista, siinä hommassa tuli hiki. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, on aivan kuin kevät puhkeaisi juuri nyt, mutta meterologit lupaavat hieman toista. Yöpakkaset tulevat jälleen iloksemme. Yksinäinen laulujoutsen kävi pyörähtämässä kenties tulevaa pesintä paikkaa katsastamassa. Sehän olisikin aivan huippujuttu! Samoin kuulin kuinka harmaalokit pitivät mekkalaa tuolla Lavajärvellä, liekö jonkun pilkkijän ilona, kuitenkin se oli myös meikäläisen ilo, tulihan siinä "vuodari". Pihamaalla kävellessäni kuulin pikkukäpylinnun ääntä, yritin hakea linnut näköpiiriini siinä onnistumatta. Jonnekin S-suuntaan ne lensivät. Seuraava ohjelma on lepohetki, sitten Kaisa Mäkäräisen ampumahiihtoa seuraamaan, toivottavasti hänellä on hyvä päivä.

Olihan Kaisalla upea hiihto ja ammunta, kisan kuudes ja maailman cupin voitto! Tänään eivät joutsenia näkynyt eikä kuulunut, olivat kyllä olleet Lavajoella yhdessä telkkien (2) kanssa, samoin koskikara oli siellä. Nämä olivat muiden havaintoja, noukin ne tiirasta. Omat havikset olivat pihan talvilintuja, ehkä korppi oli päivän paras. Pakkasyön jälkeen kun kävin pöllien kimppuun sain niitä taas aika monta hakattua, isoimmat pöllit olivat n 40 cm leveitä joten niissä täytyi käyttää hieman apukeinoja jotta sai ne pieniksi.

Käpytikka (kuva T Palomäki)
Jälleen on yksi yö nukuttu, maan valuutta on vieläkin euro, eli mennään tutulla kaavalla. Yön jäljilta on pakkasta hieman liikaa mutta onneksi tuo aurinko lämmittää ja asteet kääntyvät vähitellen plussan puolelle. Kyllä noilla metsän pienimmillä on kovat ajat, missä ne viettävät kukin yönsä. Joka paikassa on kylmä. Talviruokinta kenties pelastaa aika monta piipertäjää. Ainakin niin halukkaasti ne asettuvat heti päivän valjettua murkinalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti