lauantai 17. maaliskuuta 2018

Talvi ei irrota otettaan

Keväinen sää ei meinaa päästä valloilleen, eilenkin (ma) tuli räntää oikein olan takaa, viiden sentin kerros on jälleen pihassa. Ei ollut mukava keli! Hain täydennystä linturuokinnalle johon täytynee kattaa vielä uudet annokset. Olisipa mielenkiintoista tietää rahallinen arvo näille linturuoalle tai sitten sitä tarvitse tietää, tulee vaan paha mieli kun eläkeläisen budjettia ajattelee.

Pari oravaa käy mielellään aamulla tankkaamassa auringonkukan siemeniä. Aikaisemmin niitä oli jopa kolmekin "kurrea" leikkimässä ja ajamassa takaa toisiaan mutta nyt on vaan kaksi, mihin lie yksi kaveri kadonnut. Ellei sitten ole tuonen musta käsi iskenyt ja orava on siirtynyt ajasta ikuisuuteen.

Pöllit odottavat 
Keskiviikkona oli päivä pitkästä aikaa jolloin ei satanut lunta, päivä oli pyhitetty lumen auraamiseen sekä muuten vaan mönkijällä tien putsaamisen. Vielä iltapuhteeksi tein kirveellä klapeja isoista pölleistä, olen päättänyt että aina kun muilta hommilta ehdin käyn tekemässä joitakin pöllejä, näin ne tulevat tehdyksi aivan huomaamatta. Siinä pihatouhujen lomassa tulee aina seurattua  ympäröivää luontoa, tehtyä joitakin havaintoja. Tänään kuulin kuusitintin, näin kaksi hömötinttiä, ruokinnalla oli n 30 keltasirkkua ja pikkuvarpusia arviolta 25. Puita hakatessa katseeni kiinnittyi kuusen latvassa olevaan lintuun, se oli varpuspöllö joka lepäili auringonpaisteessa tai sitten saalisti ruokinnan yläpuolella. Vapö pysyi aika pitkän aikaa paikalla, en aivan ehtinyt hakea kameraa, kiikarilla katsoin lintua varmistuksena.

Torstai oli kotona pihapuuhastelujen päivä, tein terassit vapaiksi lumen "kiroista" ja onnistuin vielä pudottamaan keräimien päältä lumet. Nyt pääsee päivän aurinko tekemään hyvät työnsä. Yllättävän paljon on lunta kertynyt, sen huomaa kun katselee tuota paikkaa johon olen pitkin talvea kolannut lumet. Siinä tuntee olevansa kukkulan kuningas kun katselee sieltä liki parimetrisen kasan päältä ympäröivää pihaa. Lintumaailma ei tarjonnut vieläkään kevään muuttajia vaikka sää olisi ollut hyvin otollinen, ainoastaan auringonpaisteen lämmittämä naamasta huomaa sen jokavuotisen  ilmiön eli väriä tullee naamaan. Puukiipijä ja tundraurpiainen ovat päivän tiiraan ilmoitetut tipuset.

Osa rankapinosta
Lauantaina on keli edelleen hyvin hyytävän kylmää mutta kyllä se kevät keikkuen sieltä puhkeaa, väkisinkin! Hyvä ystäväni Harri Partanen lähetti hyvän kuvan jonka oli naapuri ottanut. Kenties viirupöllö päivysti aamulla, valoisaan aikaan erään pensaassa. Pöllö oli ollut hyvin nälkäisen näköinen. Se kuvastaa hyvin sitä ahdinkoa missä nämä yön saalistajat elävät myyräkantojen huvetessa. Lavajärvellä ovat keltasirkut ja pikkuvarpuset päättäneet tyhjentää meikäläisen ruokinnan. Tiaiset yrittävät säestää siinä vivussa. Iltapäivän aurinko lämmittää todella hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti