lauantai 31. maaliskuuta 2018

31.3.2018 Kevään avaus Harjunmäellä

Upean pääsiäisauringonpaisteen kunniaksi teimme Harjunmäelle kevään avausretken. Meitä oli kuusi innokasta kiikarinkäyttäjää, uusina kasvoina mäelle olivat tulleet Niklas ja Leevi isolta kylältä meidän vanhojen "starojen" seurana. Innokkaimmat olivat jo kahdeksan pintaan olleet mäellä ja Kurppakomppanialaiset ilmestyivät ennen kymmentä. Hyvä kun jotkut olivat jo olleet ajoissa paikalla, sillä niinhän se on että aamulla ne linnut nähdään.

Päivän lajisaldoksi tuli 26 eri lajia painottuen aamuhavainnointiin. Harjunmäen teeret olivat olleet aktiivisimmillaan aamun ensi tunteina, päivälle merkittiin yht 24 yksilöä. Mäellä harvemmin kuultu hippiäinen oli myös havaintovihkossa, samoin kuin töyhtötiainen. Myös pikkuvarpunen oli nähty. Tilhi esiintyi kuuden yksilön parven voimin.

Kevään muuttajina voidaan pitää tänään suhteellisen runsaana esiintynyt urpiainen joita merkittiin 99 yksilöä, parhaimmat parvet olivat parinkymmenen yksilön suuruisia. Samoin kevään muuttajina voidaan pitää pulmusia, näitä vanhaan hyvään aikaan hyvinkin runsaana esiintyneitä musta valkeita kevään väriläiskiä merkittiin kuusi kappaletta. Koska menimme mäelle aika myöhäisessä vaiheessa oli meidän staijauksen pääpaino petolintujen näkemisessä. Hiirihaukkoja näimme päivän kuluessa kolme kaveria. Näistä kaksi tulkittiin paikallisiksi ja mielestäni yksi oli jo muuttava.

Hiirihaukka oli jo saapunut pesimäreviirilleen (kuva T Palomäkii)
Suomen kansallislintua laulujoutsenta oli joitakin hyvin pieniä "parvia" liikkeellä, yhteensä 14 valkokaulaa. Tarkkasilmäisimmät kaverit löysivät jostain hyvin kaukaa ison petolinnun joka kaarteli selvästi muistuttaen kotkalintua, tarkempi määritys jäi hivenen auki. Sepelkyyhkyjä näimme joitakin yksilöitä, ei ollut mitään isompaa muuttoa.

Kevään avaus on tehty! Olin kuin pikkupoika edellisiltana ja heräilin hyvin innokkaana ennen sitä kun kännykkä hälytti. Vanha tuttu kaava toistui jälleen mäellä kun naamat rupeavat saamaan uutta väriä. Tällä kertaa emme tehneet nuotioata vaan kukin tyytyi omiin eväsleipiin ja termarin maistuvaan kahviin. Ei parempaa aamukahvia voi juoda kuin mäellä hyöryävän kahvikupillisen kera nautittu eväsvoileivät! Tämä retki toistetaan lähitulevaisuudessa vielä aamuvarhaisempana vaihtoehtona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti