lauantai 7. huhtikuuta 2018

Punarinta ruokinnalla 6.4.

Viimein koitti hieno hetki, huomasin punarinnan ruokinnalla! Lintu oli varmasti kevään muuttajia! Ovathan toki töyhtöhyypät, kiurut kevään muutajia, mutta kyllä tuo punaisen rinnan omaava lintu oli niin upe näky kun se vilahti ruokinnalla. Nyt vaan odotellaan sen laulua kuultavaksi, joko iltamyöhään tai sitten aikaisin aamulla. Tilhiä pölähti n 15 linnun parvi ohi ruokinnan, vaikka yksi lintu kävikin katsomassa ruokinnan tarjontaa. Ne olivat myös oikein hauska näky talvisessa maisemassa. Nyt tuntuu siltä kuin tarjontaa olisi valtavasti tulossa, odotan lauantain Harjunmäen keikkaa taas uudella innolla.

Tulin vielä koneen ääreen jotain tehdäkseni ja yllätyksekseni laskeutui 4 kottaraista ruokinnalle. Onneksi olin murustellut talipalloja sinne, ne näkyivät maistuvan näille. Yksi roikkui talipallolla, hetken kuluttua myös toinenkin. Sitten linnut ottivat ritolat. Hieno vuodari jälleen kerran, toivottavasti ne jäävät pesimään pönttöihini! Olen sitä jo odottanut usean vuoden ajan.

Teimme taas kevätretken Harjunmäelle lauantaina erittäin hyhvän sään vallitessa, iltapäivällä oli jo plus 5 ja täysi auringonpaiste. Meitä oli vanhatuttu porukka, aktiivisemmat olivat paikalla jo ennen 7:aa. aamupäivä tuntui olevan joutsenten päivä, niitä meni kohden pesimäseutujaan päivän aikana 208 valkokaulaa 54:ssä parvessa. Metsähanhia löytyi kaksi eri yksilöä joutsenparvissa, nehän erottuivat hyvin tummina, pienempikokoisina. Yksinäinen kanadanhanhi muutti korkealla NE. Myös merikotka oli aamun hetkinä ollut taivaalla, itäpuolella. Päivän muita petoja olivat paikalliset hiirihaukat, ainakin 3-4 kaartelevaa eri suunnissa. Ampuhaukka oli ainakin 1 muuttava NE ja paikallinen tuulihaukka tuntui aina olevan ilmassa.

Kurkia by Timo Palomäki
Kurkia löytyi havaintovihkosta 45 muuttavaa, linnuilla oli "edestakaista" liikettä. Vanelluksilla (töyhtöhyyppä) ei ollut mitään suurparvia, pieniä ryhmiä liikkui samaten hieman edestakaisin, arviolta n 50 m. Sepelkyyhkyjä merkittiin 306 m 48:ssa parvessa. Yhdessä sepelkyyhkyparvessa oli ainakin yksi muuttava uuttukyyhky. Tuttu ist-ääni löytyi kerran, yksi muuttava niittykirvinen tuli merkittyä. Mennessämme makkarnuotiolle nähtiin kaksi västäräkkiä. Yhden hempon ääni oli aivan selvä ilmiö, kaikki tunnistivat kaverin. Varhain aamulla oli jälleen paikallinen isolepinkäinen saanut havainnoitsijat hereille, aivan kuin kapustarinnan ääni mutta lanttuhan se olikin. Päivän parhaana havaintona oli se kun harjulle pöllähti iso pulmusparvi (30 lintua), kaikki pääsivät ihastelemaan näitä musta valkeita lapinlintuja. Helge muisteli että joskus nuoruusvuosinaan oli näitä komistuksia viimeksi nähnyt näin hyvin. Harjunmäellä vakiosti esiintyvä pajusirkku oli myös palannut muutoltaan, näimme 1+1.

Päivä oli onnistunut, kaikille jäi hyvä maku, muustakin kuin kahvista ja makkarasta. Tätä täytyy saada lisää, näin sovittiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti