keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

uusi vko 15, kotiterassia ja Harjunmäkeä

Aloitin viikon jo sunnuntaina terassilla päivystämällä pitkän tovin klo 6.45 -- 15.00 tein samalla pihahommia, katkoin terassilta ruusuaitaa ja jotain muuta puuhastelua. Päivä oli hieno, hyvin aurinkoinen eikä ollut pätkääkään tuulta, tuli oikein happimyrkytys ja samalla sain väriä naamaan. Lumi katoaa aika nopeasti, onhan sitä lähes 30 cm kerros! Päivän lajit olivat hulppeat 31! Parhaina voisin pitää västäräkkiä (2 m), hemppo 1 ä, punakylkirastas 1 ä ja kurki, monta ä. Nämä olivat  uusia lajeja tontille, pyrstötiainen 2 p, hapäti 1 ä itäpuolelta voisin vielä mainita.

Iltapäivän pommi putosi kun huomasin ruokinnalla nokkavarpusen! Katsoin lintua hetken uskomatta silmiäni mutta tosiasia se oli. Tonttipinna nro 144 oli syntynyt. On se hieno lintu, iso nokka ja koiras värikkäänä on upea ilmestys. Ei tullut pulmusta vaan nokkavarpunen, kyllä se minulle kelpaa.

Maanantaina oli jälleen pihapuuhastelujen päivä, kannoin syksyllä kaatamani pihlajat sirkelin ääreen, toki isoimat jätin vielä kantamatta. Pihamaalla käyskennellessäni äänimaailma on tyystin erilainen kuin pari viikkoa sitten, mustarastaat ääntelevät, peippolintujen armaada on ruokinnalla, siellä peipot, järripeipot,  viherpeipot etsivät aterioitavaa yhdessä talvisten tuttujen kanssa. Yliseni lensi iso töyhtöhyyppä parvi, vähintäin 40 lintua  oli kimpassa, hetken kuluttua lensi vielä 9 perässä. Nyt ovat  pääosissa nämä pienemmät siemensyöjät, eilen oli paljon vihervarpusia liikkeellä. Peippolintuja on tullut maahamme tosi paljon ja siellä seassa voi olla mukavia yllätyksiä. aamupäivällä olin kuulevinani pulmusen äänen seisoessani hetken kotirappusilla mutta se pieni ääni ei riitä määritykseen vaan haluan nähdä sen linnun. Huomasin tiirasta että Mäenpään Oiva oli nähnyt hyyppiä 53 linnun parven lentävän W, juuri samaan suuntaan kuin se näkemäni iso parvi, vieläpä kellonaika oli juuri sopiva!

Tiistai oli päivä Harjunmäellä, meitä oli ns eläkeläisryhmä viettämässä kaunista mutta tuulista päivää. Tuuli oli hyvin kylmää pohjoistuulta, saimme aikamme kulumaan oikein hyvin lämpimän vaatetuksen avulla. Ounastelimme paljon kevään lintuja mutta lievästi petyimme pohjoistuulen vuoksi. Lajimäärä jäi 35, parhaina voisi pitää metsokukkoa jonka näimme aamulla ajomatkalla. Se kummasti piristi mieltä. Toinen lintu oli ampuhaukka joka muutti aivan mäen vierestä, saimme hetken ihmetellä että mikä tuo on mutta oli se kuitenkin selkeä. Pulmuset olivat vielä vieraanamme harjun laella. Yksinäinen kanadanhanhi muutti W hyvin korkealla, muita merkittäviä lajeja ei nähty. Keskiviikkona uudestaan!
Kanadalainen by Timo Palomäki

Nyt on Harjuntausta käytynä tällä erää. Oli säätila täysin erilainen tuulen osalta, kylmä etelätuuli puhalteli vienosti, harjulla oli oikein miellyttävä olla. Kahlasimme sinne "pääharjulle" josta näkyväisyys oli oikein hyvä, kunpa olisi eilen ollut vastaavat olosuhteet! Tänään päästiin kuitenkin "vain" vähän alle 40:een lajiin, parhaimpana oli metsäviklo jonka äänen kuulimme heti kohta kun olimme asettuneet paikoillemme. Meitä oli Antero ja Hanski siippansa kanssa. Nuotiomakkarat maistuivat aina yhtä hyviltä. Sitä tapaa voi vain suositella, mausteena siinä vivussa saimme aimo annoksen päälämmittäjäämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti