sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Järvet jäätyvät

On hienot pakkaskelit, taivas sinessä ja aurinkokin paistaa! On upeat kelit olla ulkona. Olenkin yrittänyt viettää pihalla mahdollisimman paljon aikaa, metsästäen puuttuvia movember lajeja. Tänään onnistuin vihdoin kun näin aamulehteä hakiessani merikotkan liihottelevan matalalla SW suuntaan. Olenkin jo hieman huolestuneena yrittänyt vähän väkisinkin saada mekoa listalleni. Sehän puuttui vielä tämän vuotiselta pihapinnalistaltani. Onneksi tänään saan merkitä rastin havaintoni kunniaksi. Pihapiiristä on nyt havaittu tänä vuonna 106 eri lajia.

Meko Sastamalasta kuva T Palomäki
Pihamaalla on hieno tallustella ja käydä pienillä kävelyretkillä. Samalla saa meidän koirakin ulkoilua. Heta on jo 16 v, jos koiran ikä muutetaan ihmisen iäksi niin luku kerrotaan 7:llä. Huh heijaa, sehän tekee jo yli satavuotta!! Heta jaksaa  yhä tehdä 1-2 kilsan lenkkiä mutta on sitten kyllä väsynyt ja "kuorsaa" sitten lattialla. Siihen hänellä on oikeus!

Heta viime talvelta
Pirkanmaalla kaskettiin täällä vielä olevat laulujoutsenet, niitä saatiin niinkin iso määrä kuin 4000 yks. Sastamalassa löytyi yli 860 joutsenta, Hämeenkyrössä seuraavaksi isoin määrä n 600 joutsenta ja "pronssitilan" nappasi Virrat 500 joutsenella. Kun viettää aikaansa pihassa ei voi olla kuulematta joutsenten kailotusta jäätyvästä Lavajärvestä. Nyt kun sää selvästi kylmenee, matalat lahdet ja ruokailupellot jäätyvät on näillä edessään siirtyminen etelää kohti ja kenties vieläkin etelämmäksi. Niiden paluuta odotetaan tapahtuvan maalis-huhtikuussa, sehän tietää jo kevättä!

Uusi viikko alkaa jälleen kivassa talvisäässä. Pakkasta alle kymmenen astetta, maa aivan huurassa. Ruokinnoilla on yllättävästi aika rauhallista, yksi orava yrittää nakertaa talimakkaraa, tiaiset (sini + tali) ovat syömässä eturuokinnalla yhdessä pikkuvarpusten kanssa.Naakat rupeavat kerääntymään koivujen latvoihin. Katselin aamuhämärissä kun kaksi peuraa laskeutuivat pellolle ja etenivät hyvin rauhallisesti kohden Lavajärveä. Hieman niiden vauhtia lisäsi yksi mopoauto päristellessään kohden Ylöjärveä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti