keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Keli on parantunut, ulkona viihtyy

Tänään 19.11 on maanantai, joutsenlaskenta on ohitse. Itse en saanut hilattua omaa ruhoani omaa pihaa pitemmälle, seurasin vain tiiran kautta että on laskettu! Määrästä on vaikea sanoa mutta sen tietää että yli kolmen sadan mennään yksilömäärissä. Lavajärvelläkin oli joitakin kymmeniä valkokaulaa. Muuten on ollut aikahiljaista linturintamalla, normaalit ruokintavieraat päivystävät ja saavat olla varuillaan kun varpushaukka on tiedostanut paikan ja vierailee helpon päiväruoan toivossa. Ainakin tähän mennessä se on vetänyt tyhjän nuotan.

Kävin pitkästä aikaa kävelysauvoilla tekemässä kevyen lenkin, 4 km tuli mittariin ja mieli oli aivan hyvä. Sauvoilla matka etenee niin joutaisasti että ei ehdi kissaa sanoa. Lavajärven entisen koulun taakse suuntautui tämän päivän reissuni. Siellä oli myös moto käynyt, oravasta oli tehty jalkamies ja uutta metsää odotetaan vuosien päästä ellei sitten kyseessä ollut uusien tonttien raivuuta, vähän kyllä epäilen tätä vaihtoehtoa. Maisemat oli kyllä upean aukeat, muistan siellä aikaisemmilta reissuiltani kuulleeni pyrstötiaisen ääntelyä, synkkä kuusikko oli näyttämönä. Nyt oli vain täysin raivattua aukeaa, tokko siemenpuuta löytyi.

Kävely sujuu rattoisasti kun on jotain tekemistä, laskin jälleen kaikki lintulajit jotka havaitsin. Normi tiaisten lisäksi oli punatulkkuja (useita), närhi, varis, harakka ja käpytikka joka hieman aiheuttikin tarkempaa katselua. Seuraavana päivänä kävelin koiruuden kanssa kilsan lenkkiä lähimetsässä samalla huomioiden lintumaailmaa. Näinkin n 30 laulujoutsenta jotka lensivät vähän sinne sun tänne. Osa muutti W (5) osa lähti pois Lavajärveltä (9) E ja pieni osa oli kierteleviä Lavajärven omaa kantaa. Kova kailotus linnuilla kyllä oli. Nyt rupeaa ilma pakastumaan ja on erittäin virkistävää olla ulkomaaailmassa.

Keskiviikkona puuhasteltiin aamupäivällä ulkona ja satuin kuulemaan varpuspöllön ääntelyä, sellaista "skaalalaulun" tapailua. Vapö oli mukava pinna movember-kisaan, meikäläisellä menee kisa vähän ohi kun painopiste ei ollut lintumaailmassa vaan normaalissa arjessa. Siihen nähden olen kyllä tyytyväinen tuohon vähäänkin määrään pinnoja. Nyt ovat kyllä talven valmistelut mallillaan, voi aivan hyvillä mielin antaa lumen ja pakkasten tulla. Niinhän se on että mitä nopeammin saamme lumipeitteen sitä nopeammin se myös häviää. Tiedä sitten mitä sääprofeetat ovat ennustaneet tulevasta talvesta? Talvilintujen ruokinta on nyt ykkösasiana päivän ohjelmsissa. Yllättävän paljon siihen kyllä saa kulumaan aikaa ja valuuttaa, iso säkki auringonkukansiemeniä maksaa n 20 e, meidän pihassa on menossa jo kolmas säkki aloitettuna. Lisäksi siihen talipallot ja talipötköt niin kyllä siihen saa euroja jonoon asti laittaa. Menee sitä rahaa kyllä turhempaankin, olen näin asian pähkäillyt.

Lueskelin vanhoja lintulehtiä ja huomasin siellä artikkelin tammikussa pidettävästä "pihabongaus-tapahtumasta". Siinä oli luettelo kaikista linnuista mitä on havaittu tämän tapahtuman historiassa.
Pihabongaus on järjestetty jo vuodesta 2006 alkaen. "Kisassa" on nähty n 140 lajia joista lehden jutussa oli lueteltu 100 lajia. Näistä linnuista olen havainnut tontillani 77 lajia. Mielenkiintoista verrata kahta listaa. Ne eivät ole kuitenkaan täysin samasta asiasta mutta leikinomaisesti voi asiaa katsella. Saahan sitä aikaansa kulumaan näinkin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti