keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Huh heijaa

Talvi tekee tuloaan, keli kylmenee, lunta tulee? Näin ovat säätieteilijät povanneet mutta onneksi vauhti ei ole kova. Meillä on "koira päivät" ohi, ei ole kuin yksi, vanha rouvamme Heta. Oltiin tänään saunassa, kävin taas kuuntelemassa "huilutauolla" mutta eipä ollut mitään luonnon ääniä. Ainoat äänet kuuluivat entisen koulun kentältä jossa jotkut harrastivat pientä pelailua tms. Se on hyvä merkki, kylä elää vaikka kunta lopetti koulun! Tänne on muuttanut paljon lapsiperheitä, se on sääli että heidän lapsukaiset eivät pääse kokemaan maalaiskoulun tunnelmaa. Pienessä koulussa kasvaa paljon ehyempiä lapsia kuin tuolla kasvukeskuksissa. Se oli suuri virhe Hämeenkyrön kunnalle kun lopettivat monia kouluja.

Lunta on ripotellut maan pinnalle aivan pieni kerros, lisää odotetaan! Kävin tänään tiistaina koiran kanssa pienellä lenkillä, hän ei kuitenkaan halunnut tulla metsäosuudelle vaan palasi kotikonnuille. Eipä siinä ollut muuta tehtävissä kuin myötäillä vahvemman tahdon mieltä. Samalla kun olin siellä lähimetsässä päätin tarkastaa sinne ripottelemiani pönttöjä. Useimmat niistä olivat täysin tyhjiä, ei ollut pesintöjä eikä yöpymisjälkiä. Yhden pöntön katon sain viedä kuitenkin korjattavaksi. Tulihan päivän hyvä työ tehtyä. Korjauksen jälkeen vein pöntön takaisin. Sitten kävelin metsässä uusien talvilajien toivossa, eipä tullut uusia vain punatulkun ääntä kuulin. Kotiruokinnalla ovat sinitiaiset ja pikkuvarpuset pääosissa, kumpaakin laitoin tiiraan 25 parven, harakoita on ollut tusinan parvi.

Edellisen talven jälkiä 
Nyt on 19 pv, keli on oikein hieno talvisää, lunta saisi olla hieman enemmän. Pakkanen on sopiva, meilläkin saatetaan olla lämmittämättä aina silloin tällöin. Kyllä sen sitten huomaa puun kulutuksessa ja kotolojen viileytenä. Talvi rupeaa kietomaan vaippaansa vähitellen. Lintumaailmassa mennään tuttua polkua, päivittäin saa katsella eri lintulajien temmellystä joko eturuokinnalla tai sitten metsän puolella. Tänäänkin katselin kun käpytikkapari ajoi toisiaan takaa, liekö lämpimät kelit hieman laittaneet hormoonit hyrräämään? Tulevaa lumitalvea varten hain tänään potkukelkan ja lumikolan valmiiksi. Tiettävästi jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin luntakin saadaan vielä kolattavaksi ja kelkka on talven kulkupeleistä parhain.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti