keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Lavajärven kierros 2.1.-18

Lavajärven talvilintulaskenta tehtiin 2.1. hyvän sään vallitessa eli ei satanut ja lämpötila oli lievästi plussan puolella. Se vaan täytyy todeta että lintu ei liikkunut eikä äännellyt, jäimme lintujen kokonaismäärässä selkeästi alle hyväksyttävän rajan, saimme kasaan 177 lintuyksilöä! Lajimäärä jäi myös aika alhaiseksi, vain 17 lajia. Mutta plussanpuolelle jäätiin kuitenkin, saimme raittiin ilman myrkytyksen oltuamme koko valoisan ajan ulkoilmassa. Meitä oli tällä kertaa kaksi laskijaa, Isokivijärven Kari ja meikäläinen potkukelkan kanssa.

Aamu alkoi kyllä hyvällä lajilla kun kuulimme hippiäisen (3 ) ääntelevän aika pian kun olimme lähteneet vaelluksellemme. Kuitenkin urpiainen sai kunnian olla ensimmäinen laji. Näitä vaeltajia näimme päivän aikana kymmenen yksilöä. Yllättävän vähän huomioon ottaen urpiaisten määrän tällä hetkellä eteläisessä osassa maatamme. Tundraurpiaista emme nähneet vaikka kuinka yritimme löytää
sitä tuosta vähästä määrästä.

Hömöjä saimme vain yhden (kuva T Palomäki)
Silmiin pistävää oli pikkulintujen vähyys, liikkumattomuus. Ei ollut tallareita päivän aikana kuin 20 ja sinitiaisia vain 27. Runsain lintu oli keltasirkku (44) joita yhytimme eräältä ruokinnalta, tai pikemminkin hevostilalta 30 parven joka jäikin päivän isoimmaksi. Käpytikkoja oli äänessä aika tasaisin välein yhteensä 8 yks. Kari sai havaintoihin vielä loppusuoralla harmaapäätikan, se oli varmaankin Karin ruokinnalla?

Tundraurpiainen (kuva T Palomäki)
Pysähdyimme perinteisesti Lavajoelle ensimmäiseen kahvitteluhetkeen. Siellä toivoimme näkevämme koskikaran, joka oli ollut edellisinä päivinä esillä mutta ei tietenkään tullut meidän laskentaamme. Sen sijaan näimme siellä yllätyksenä yhden laulujoutsenen ja kahvittelun lomassa kuulimme sinisorsan "rääkäisyn" pariin otteeseen, mutta kun emme nähneet lintua tai lintuja laitoimme papereihimme vain yhden yksilön. Sinisorsia on talvehtinut Lavajoella muina talvina 3-6 yksilöä joten varmaankin siellä oli muitakin kuin se yksi.

Hiiripöllö löytyi ns. Päivölän aukealta. samaan satoon sinne saapui muitakin linnuista kiinnostuneita ja pääsimme katsomaan kaukoputkella tätä talvehtijaa. Hienoa että hipöllä löytyy syötävää ja niinpä se viihtyy näillä tantereilla. Samalla paikalla näimme ystävällisen lintukaverimme avustuksella vielä 17 räkättirastasta. Kuulin vielä kotimaisemissa yhden räkätin äänen joten kokonaismääräksi tuli 18.

Urpiaisia (kuva T Palomäki)
Tämän talvinen laskenta jää muistin kätköihin vähäisten lintujen määristä. Onhan nyt tietenkin talvi ja lintuja on vähän mutta kuitenkin niitä olisi pitänyt nähdä tuplamäärä tai edes 5-6 lajia enemmän ja lintumäärän suhteen kaksinkertainen määrä. Nämä olivat nyt lintumiehen toiveita, eihän aina voi saada sitä parasta, täytyy olla tyytyväinen edes tähänkin tulokseen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti