keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Uudet 100 lajia kotitantereilta ja muitakin havaintoja

Pilyllä on jälleen mielenkiintoinen "kisa", jossa pitäisi havaita 100 lajia kotipiiristä, jonka rajat menevät 1000 m joka ilmansuuntaan kotipesästä. Meikäläinen kuitenkin laskee tonttipinnat jälleen tänäkin vuonna joten se menee aivan hyvin siinä sivussa. Tänään tuli heti hyvä pinna kun puukiipijä oli ruokinnalla, vain metrin päässä meikäläisestä! Siinä ihmeteltiin toisiamme hetki ja sitten lintu katosi jonnekin Myös kuusitiaisia näin ainakin kaksi, ellei jopa kolmekin lintua. Niitä oli hieman vaikeampi laskea kun ne liikkuvat nopeasti.

Nyt mennään jo tammikuun 10 pv:n tienoilla ja pinnamäärä on kasvanut kuuteentoista. Siinä listassa on aivan peruskauraa, voisin luetella lajit tähän seuraavaksi, tuleehan siinä tehtyä lista omiin muistiinpanoihin. Tiaisista hömö, kuusi, tali, ja sini, viherpeippo, pikkuvarpunen, keltasirkku, punatulkku, urpiainen, tundraurpiainen, käpytikka, närhi, varis, naakka, harakka, puukiipijä, eiköhän ne lajit tulleet siinä.

Mustaleppälintu (A Alho)
!0.1. keskiviikko on hieman harmaa, pikkupakkanen mutta muuten aika hyvä päivä. Sain varpushaukan tänään kun se saalisteli ruokinnalta, veti tyhjän nuotan mutta nro 17 pinna kotipihasta. Ruokinnalla on aika vilske, arviolta 20 pikkuvarpusta, tiaisia kanssa parinkymmenen linnun parvet kumpaakin. Harakoita on neljän kopla jotka hallitsevat automaatilla. Yksinäinen kuusitintti kanssa kuusen latvassa odottaa vuoroaan tulla syömään.


Sain itsestäni potkaistua persuuksille ja kävin potkukelkkailemassa järven ympäri, matkaa 12 km. Aikaa meni parisen tuntia aina välillä lintuja hakien. Paras laji oli koskikara Lavajoella sekä kaksi palokärkeä järven länsipäässä. Yksinäinen räkättirastas lensi jossain kohtaa ylitseni sekä pari hömötiaista onnistuin kuulemaan. Jos olisin tänä vuonna ottanut osaa Eko lintuskabaan olisin saanut hyviä lajeja plakkariin! Ei kaikkeen voi aina ottaa osaa vaikka haluaisikin eikä kannata hajottaa itseään. Kyllä se saa riittää jos hoidan tonttipinnat tänä vuonna. Päivän sää oli yllätys minulle kun puolilta päivin lähdin kelkkaretkelleni oli näkyväisyys pudonnut ja kaiken kattava "sumu" oli vallannut Lavajärven, 3-4 km oli enää näkyväisyytenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti