sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Pihabongaus Lavajärvellä 2018

Taas on se vuodenaika jolloin on hienoa katsella lintuja, siitä on tehty hyväksyttävää tällä "Pihabongaus" tapahtumalla johon ottaa vuosittain osaa tuhansia tavallisia ihmisiä. Vaikka en sitä häpeäkään tunnustaa olevani lintuihminen on se hivenen kiusallista tavatessa tuttuja, niin aina
puheenaihe kääntyy lintuihin, eikä minun aloitteesta. Niin tai näin, meitä ihmisiä on monenlaisia, sehän tuo rikkautta meidän päivittäiseen elämänkulkuun ja kaikille täällä on paikkansa. Vaimon sisko Jaana lähetteli whats-up viestin jossa hän kertoi nähneensä huuhkajan aterioimassa jänistä heidän pihallaan. Viestittelimme tovin asiasta, hyvä havainto. Huuhkajaa ei kovin usein pääse näkemään, varsinkaan omalla pihallaan!

Räkättirastas viime kesältä
Nyt viikonloppuna on tiira-järjestelmä tulvillaan havaintoja, sieltä löytyy myös meidänkin pihan havainnot joista laitan tähän lyhyesti. Harmittavasti ei ollut mitään lintupaljoutta, koska suoritin aktiivisemman tarkkailun klo 10-11. Lajimäärä oli kyllä aivan hyvä, 15 eri lajia. 2 hömppää ja kuusitiaista, käpytikka ja varislintuja oli koko sarja, naakkoja 15 yksilöä ja yksinäinen korppi huuteli järven toisella puolen. Samoin yksinäisen räkätin äänen kuulin mökin maastosta.

Lauantain sää oli hieman sumuinen, asteita jonkin verran plussan puolella. Lumet sulavat, loska lisääntyy kunnes sää kääntyy jälleen pakkaselle, helmikuun alussa pitäis jälleen olla pakkaslukemat kymmenen asteen tienoilla. Kyllä sitten taas kelpaa ulkoilla.

Sunnuntaina tein samoin "pihabongauksen" ja sain samanlaisen tuloksen, lajeja 14 ja yksilöitä oli 80.
Parhaana lajina voisin pitää puukiipijää jonka kuulin kävellessäni pihamaalla. Muuten lajit olivat täysin samoja kuin lauantaina. Tiaisia oli neljän kattaus, tali, sini, hömö ja kuusi.  Keltasirkkuja oli päivän isoin parvi 20 lintua koivun oksistossa, pikkuvarpusia kymmenen parvi oli aamulla ensimmäisten joukossa. Yksinäisen urpiaisen kuulin samoin pihamaalle lentävän. Naakkoja lenteli pareittain, summasin 9 lintua kerralla parhaimpana. Eiliseen verrattuna oli lintujen äänimaailma hieman hiljaisempaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti