tiistai 23. tammikuuta 2018

Tammikuun taikaa

Nyt on edessä viikonloppu ja mieli tekisi hiihtämään, olisko huomenna sellainen päivä että saisi sukset jalkaan. Ekaks täytys kyllä tehdä ladut tuohon pellolle, matkaa ei ole kuin alle kilsa. Ans kattoo nyt mitä tapahtuu huomenna.

Pakkasta reilu kymmenen ja ilma oli ulkoiluun oikein sopiva. Laitoin sukset jalkaan ja edessä oli lumen peittämä peltomaisema, eka kierros oli hiljaiseen tahtiin latu-uraa aukaisten, oikein hieno hiihtää vaikka hiljaista tahtia, mihinkä minulla olisi kiire. Hiihdin kaikkiaan viisi kertaa sen 800 metrin ladun. Kuulin kuusitiaisen laulua tien toisen puolen metsiköstä, kotiruokinnalla en ole kuusitiaista onnistunut näkemään varmaan viikkoon. Sen sijaan kuulin jälleen hömötiaisen aivan ruokinnan yläpuolisissa puissa. Aika piilotteleva tapaus. Sinitiaisia arvioisin olevan ruokinnalla lähes 40 kaveria. Tallareita sen sijaan on kolmisenkymmentä. Muuten ei mitään erikoista.

Hipö langalla Parikkalassa (H Partanen) ei näkynyt tänään
Kävin reippailemassa kävellen kääntymässä Päivölän aukealla näin upean talvi-ilman vallitessa.  Laskin taas linnut kävelyn ohessa. Matkaa tuli yhteensä 8 km edestakaisin, minulla oli kävelysauvat "apuna", täytyy kyllä kehua että askel pitenee sauvoja käyttäessä, niistä on apua! Ryhti ikäänkuin paranee kun työntää sauvalla vauhtia. Oli aivan upea pikku pakkanen ( n -7 astetta) ja taivas pilvetön. Olin aamulla kuulevinani radiosta että nyt on talven kylmin jakso menossa ? Aikaa meni 2 tuntia, sen jälkeen pieni huilitauko, ruokailu ja seuraavaksi kolan varteen. Olin parisen tuntia ja lopussa vein isoja jäätilsoja eli autoin kevättä. Hulle tunne, kun viimeksi autoin kevättä oli maaliskuu. Onko tämä vaan ohimenevä ilmiö?

Päivn lintulajit olivat: tiaisia neljää eri sorttia, tali-, sini-, kuusi-, hömötiainen. Keltasirkku, vasta kotitiellä, pikkuvarpunen lähtiessä kotona. Puukiipijän äänen kuulin kerran. Punatulkkuja oli äänessä useampia. Naakka oli Päivölän aukealla. Käpytikkoja arvioisin olleen äänessä nelisen yksilöä. Päivän korppi kuului myös lähellä Päivölää. Eli lajimäärä 11 kpl ei ole iso mutta se kertoo hyvin lintujen talvenvietosta, ne ovat metsien kätköissä ja eivät liiku turhan tähden. Elävät hiljaista aikaa. Kotipihan keltasirkut ja pikkuvarpuset nauttivat pienimmästäkin auringon suomasta lämmöstä puiden latvuksissa kunnes illan tullen katoavat yöpymissuojiinsa, kuka minnekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti